Ulkoilmaihmisen taivas: Nizza

Ulkoilmaihmisen taivaita on maailma puolillaan, mutta tämä tarina käsittelee Nizzaa ja sen ympäristöä. Samat jutut voisi tietysti kirjoittaa jokaisesta Ranskan ja Italian Rivieran varrella sijaitsevasta kaupungista.
Jokaisella ulkoilmaihmisen taivaalla on omat vahvuutensa ja Nizzan alueen vahvuus on se, että siellä voi harrastaa kohtuullisen ajomatkan sisällä kaikkea aina. Google mapsin mukaan ajomatka Nizzasta Chamonixiin on noin 5 h, joten aamupäivästä voi laskea suksilla Alppien rinteitä ja samana iltana voi uiskennella iltauinnilla Välimeren lämpimissä aalloissa.
Ulkoilmaihmisen harrastusmahdollisuudet ovat alueella ympäri vuoden rajattomat. Kiipeilykausi kestää 12 kk, patikointikausi kestää 12 kk, hiihtokausi kestää 12 kk, vesiurheilukausi kestää 12 kk, pyöräilykausi kestää 12 kk…
Kiipeilijälle reittejä löytyy meren rannan bouldereista Alppien pitkiin reitteihin. Jos siis keskikesällä rannan lähellä on liian kuuma, niin eikun auto alle ja ylemmäksi vuorille. Jo Nizzan lentokentälle saapuessa silmiin osuu Saint Jeannetin uskomattoman upea seinä, josta löytyy jopa yli 10 köydenpituuden reittejä. Muutamia esimerkkejä upeista kiipeilykohteista ovat sporttikiipeilyn mekka Ceuse, Euroopan Grand Canyon Gorges du Verdun tai vaikkapa Auguille Dibona Ecrinsin kansallispuistossa. Ja jos Ranskan puoli jostain ihmeen syystä alkaa kyllästyttää niin sitten vaan jatkamaan Italiaan, jossa reittejä löytyy myös miltei rajattomasti mereltä Alppien huipuille.
Jos vaeltaminen kiinnostaa enemmän niin lähin paikka löytyy aivan rannan tuntumasta, Esterelin kansallispuisto on erinomainen päiväretkikohde. Erityisesti keväällä, kun polut täyttyvät kukkien ja yrttien huumaavista tuoksuista. Rinteet ovat täynnä laventelin kukkia ja rosmariinipensaita ja tuoksu on taivaallinen. Seuraava kohde on hieman korkeammalla Alppien suunnalla. Tunnin parin ajomatkan päässä Nizzasta Mercantourin kansallispuisto tarjoaa upeat mahdollisuudet patikointiin ja retkeilyyn. Jos tämäkään ei riitä niin Alppien rajattomat mahdollisuudet ovat muutaman tunnin ajomatkan päässä.
Lähimpiin hiihtokeskuksiin pääsee Nizzasta julkisilla kulkuneuvoilla peräti 1 euron hinnalla! Paljonkohan matka Helsingistä Messilään maksaa? Kuten edellä jo tuli mainittua, Chamonixkin on vain 5 tunnin ajomatkan päässä, joten laskettavaa riittää vuoden ajasta riippumatta. Lisäksi parhaina talvina voi hiihtovaelluksen päättää Nizzan porteille…
Vesilajeista pitävälle Välimeri tarjoaa hienot puitteet, voi uida, sukeltaa, meloa, purjehtia, jne. Ja meri on vieläpä suuren osan vuodesta ainakin suomalaisella mittapuulla varsin lämmin.
Pyöräilyn osalta vaihtoehtoja riittää sekä maantie- että maastopyöräilijälle. Upeat rantatiet sekä lähiseudun vuoristonoustu olivat täynnä maantiepolkijoita ja lähialueiden poluilta löytyy maastopyöräilijöille vaihtoehtoja jokaiseen lähtöön.
Ja jos ei aina jaksa liikkua, niin aina voi sään salliessa mennä makaamaan rannalle tai tutustua sekä historiallisiin että nykyisiin kaupunkikulttuurinähtävyyksiin.
Yhteenvetona vois siis todeta, että harrastaa miltei mitä vain, niin aina löytyy tekemistä vuoden ajasta riippumatta, mitä sitä ihminen muuta voisi toivoa?
Tällä liikuttiin, legendaarinen Suzuki Swift, lienee 80-luvulta, mutta edelleen loistavasti voimissaan!
Toiset liikkuu näin…
…tai näin.
Kiipeilyreitit lähtevät rannasta…
…pidempää reittiä löytyy näköetäisyydeltä…
…jonka juurella on pyhäkkö.
Mercantourin kansallispuiston portti.
Ei ole helpompia maastoja sitten sotimiseen löytyny.
Paikallinen lampola.
Reittejä riittää.
Esterelin kansallispuiston portti.
Laventeleita, tuntematon kukkiva puu, rantakalliot ja Välimeri taustalla.
Kivoja patikkapolkuja.
Kukka edessä, Välimeri takana.
Tuuli tuivertaa, mutta kovat puut kestävät.
Näköalapaikan kettu tietää mitä repussa on…
Vesiharrastajalle riittää lääniä…
…tai sitten vähän tiukempaa reittiä.
Kulttuuri-ihmisille löytyy isompaa kaupunkia…
…pienempää kaupunkia…
…tai vielä pienempää kaupunkia.
Hieman askettisemman kaverin asumus.
Rustiikkiset ikkunaluukut.
Paikallisasukkaita.
Hajuvesiteollisuuden kehdossa.
Ostoskulttuuriakin on ajateltu.

Yksi kommentti artikkeliin ”Ulkoilmaihmisen taivas: Nizza

  1. Nizza on ihan jees. Promenadi ja vanhakaupunki jääneet parhaiten mieleen, mutta oikeasti idylliä löytyy monesta saman rannikon mestasta enemmän. Myös baarielämä on osoittautunut joskus ongelmaksi.

    Harrastaa voi vaikka mitä ja graniittiseinille ei ole mikään äly pitkä matka, mikä on suuri plussa.

    Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s