Cyclocross

Alan koko ajan ymmärtämään paremmin miten hienoa cyclocross on. En nyt tässä tarkoita niinkään kisamuotoa joka varmasti sekin on mahtava, vaan enemmän cyclon mahdollisuuksia monikäyttöisenä yleispyöränä. Vielä nimenomaan voisi painottaa miten hauska ja tehokas peli se on normaalin helppouden ja nopeuden sijasta.

Käytän cycloa hyötyajoon kuten työmatkoihin sekä peruskunnon treenaamiseen. Hyötyajo voi olla hyvinkin sekalaista, keli ihan mitä vaan ja pyörä täytyy pystyä jättämään parkkiin kaikkialle. Kun  asuu suht keskellä Helsinkiä on maantielle pitkä matka ja metsät taas ovat ovat pieniä sekä hajanaisia. Jos ei varta vasten halua kumpaakaan keskittyä tai haluaa vain nopean helpon treenin kotoa, on ajaminen kelviä, hiekkatietä, kadun reunaa, polkua…. Eli todella sekalaista, mutta pääasiassa sileää.

Tähän hommasin cyclon ja näin varmaan ajatellaan Suomen leveyspiireillä ihan yleisesti. Jos haluat menevän comuterin, osta cyclo. Siihen saa tarpeelliset releet kiinni ja hintalaatu on kunnossa. Perus homma. Miksi sitten enää ihmetellä asiaa? No, koska cyclo on minulle ennen kaikkea hauska ja tehokas.

Kuten täällä on ennenkin todettu tulee hauskuus yleensä pyöräilyssä kiihtyvyydestä. Se nyt vain on fakta. Kevyt cyclo kiihtyy melkein missä tilassa ja alustalla tahansa. Levyjarrut myös pysäyttävät sen lähes missä tilassa tahansa. Lisäksi kapeus ja agressiivinen ajoasento tekevät siitä herkän. Pienetkin liikkeet tuntuvat ja tekevät eron ajossa. Ajoasento myös ilmentää klassista pyöräilyä. Haetaan tuntumaa voimaan kammissa sekä vastaan tulevaan ilmaan. Cyclon selässä tuntee olevansa suorituksen keskiössä missä kaikki tapahtuu. Mistään ei mennä vain että oho olipa helppoa vaan kaikki tehdään itse.

Tehokkuus tulee paljon samoista atribuuteista kuin hauskuus, mutta olen varsinkin nyt talvella huomannut etteivät ne ole olleet ainakaan itselle niitä ilmeisimpiä. Näistä tärkeimmän tekijän huomaa cyclon sarvissa aika nopeasti, koska cyclo on ajopyörä eikä se ole tarkotettu kruisailuun. Toki rennostikin voi mennä kun haluaa tai täytyy, mutta siihen cyclo ei kannusta ja siksi se on parasta mahdollista lenkkiseuraa. Sitä haluaa ajaa. Toinen tehokkuuden suuri ilmentymä ajotaito. Varsinkin nyt viimeisten kuukausien talvikeleillä cyclo on ollut uskomattoman hauska menopeli kun on saanut taiteilla sen kanssa kaikilla mahdollisilla lumen ja jään muodoilla. Tarvitaan tekniikkaa ja keskittymiskykyä. Ei voi nukahtaa tankoon.

Olen satavarma tämän tekemisen näkyvän kaikessa muussakin pyöräilyssäni.

 

3 kommenttia artikkeliin ”Cyclocross

  1. Päivitysilmoitus: Koeajossa – Kiipeilysohlot

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s