Helsingin Keskuspuisto

Varsinkin näin hiihtokaudella huomaa miten valtaisi juttu keskuspuisto on Helsingille ja sitä kautta isolle joukolle suomalaisia. Itse luisteluhiihtäjänä käyn Paloheinässä ja se määrä hiihtäjiä jotka siellä näkee päivittäin on vaikuttava. Toinen vielä isompi juttu on Keskuspuiston tarjoama. Paloheinään uppoaa helposti yli kymmenen tuohatta päivittäistä hiihtäjää ilman suurempaa ruuhkaa. Porukkaa on mutta jo pelkästään moottoritiemäinen peltokymppi imee ison osan ja metsässä risteilee hyvällä kelillä niin paljon latuja ettei siellä tunne hiihtävänsä isossa porukassa.

Ladut ovat todella onnistuneita niin tunnelman kuin myös profiilin puolesta. Luistelijoiden perus 3, 5 ja 7 metsälenkit ovat vaihtelevia ja rauhallisia. Mäkiä on muttei liikaa ja isompien mäkien jälkeen ehtii aina palautumaan ennen seuraavaa puristusta. Pertsan kutonen on jopa pienimuotoisen ja erämaisen tuntuinen. Ja pertsaahan riittää moneen suuntaan paljon lisää.

Paloheinä eilen vesisateessa. Kaikki metsäladut oli edelleen hyvässä iskussa. Jopa seiska joka on ollut tänä talvelna poikkeuksellisen kauan auki. Arkiulkoilu ei tapahdu joka päivä postikorttikelissä tai somemaisemissa, mutta Paloheinään voi luottaa – se takaa hyvät puitteet ja fiiliksen kelissä kuin kelissä.

Paloheinä on talvella puiston keskus pulkamäkineen ja latukahviloineen, mutta ympärivuotinen keskuspuisto tarjoaa niin monelle kaupunginosalle suoran yhteyden luontoon ja liikuntaan. Eteläisin reuna ulottuu rautatieaseman laitureille saakka ja pohjoisessa tulee vastaan Vantaan. Matkalla on Töölöä, Pasilaa, Haagaa ja Pakilaa. Ulkoilureittejä on ratsastuksesta hiihtoon ja pitkin puistoa erilaisia harrastuspaikkoja kymmenille eri lajeille. Eteläisin kärki on Töölönlahden kulttuurimaisemaa ja pohjoinen pää luonnonsuojelualueen tummia metsiä sekä Pitkäkosken rantoja. Hienoja paikkoja vierailun arvoisia paikkoja on kymmeniä.

Itselle se on paikka pyöräillä, suunnistaa, hiihtää ja ulkoilla perheen kanssa. Vaikka asun Helsingissä muiden viheralueiden tuntumassa tulee vierailuja kymmeniä vuosittain. Aikojen saatossa on tullut koluttua lähes joka kolkka, mutta silti uusia yllätyksiä tulee eteen kuten viime kesän suurten kirjanpaina kuusien kaato ja uusi dramaattinen maisema pohjoisella luontopolulla. Uutena kohteena on myös pikku hiljaa rakentunut mtb reitti jota ajan säännöllisesti. Silti suurin arvo puistolla on osana erilaisia arki lenkkejä joilla vierailen jollain puiston kulmalla. Keskuspuisto on yksi Helsingin ulkoilun valtasuoni.

Keskuspuisto uusiutuu. Uudet opasteet alkavat olla paikoillaan. Koko kartta löytyy kaupungin sivuilta.

			

Jätä kommentti