Tuuli

Tuuli tuli tutuksi jo lapsena tuntureilla, kun asuin Sodankylässä. Sanonta ”tunturissa tuulee” ei ole tuulesta temmattu, tunturissa todella tuulee melkein aina.

Tunturissa näyttää tältä kun tuulee.
Tunturi ei ole kuitenkaan ainoa paikka jossa tuulee. Sen on osoittanut erityisesti tämä ensimmäinen talvi Kalasatamassa. Romanttinen ajatus tuulisen meren äärellä asumisesta on ajoittain vaihtunut ärtymykseen jatkuvasta taukoamattomasta tuulesta.
Moni meren äärellä asuja ottaa kuitenkin tuulesta ilon irti. Kun tuulee voi merellä vaikka purjehtia tai surffailla, tai mitä se nyt onkaan kun mennään sellaisella laudalla, jossa on purje. Ja samaahan harrastatetaan myös jäällä ja tunturissakin jonkinlaisilla varjoilla tai purjeilla.
Mutta vaikka merellä tuulee ja tunturissa tulee, niin tuuli on sikäli mielenkiintoinen asia, että tuultaa pääsee myös pakoon, ainakin joskus. Tunturissa voi puhuri olla tuulen puoleisella harjanteella myrskylukemissa, mutta tunturin toisella puolella metsäisessä laaksossa on aivan tyyntä. Myös merellä voi saaren avoimen selän puolella tuuli tuivertaa hurjalla voimalla, mutta suojan puolella keli voi olla aivan tyyni. Tämä tuli huomattua tänä talvena, kun kiertelin Mustikkamaata jäätä pitkin Uunon kanssa.
Aina ei tuule.
Ulkoilijan tulee tietysti ymmärtää tuulen vaikutukset ja tuulelta suojautuminen jo turvallisuuden vuoksi. Tuulta on hyvä ennakoida. Hieman kauempana ulkona liikuttaessa se ei aina ole mahdollista. Silloin on hyvä ymmärtää kuinka pukeutua ja minne pääsee turvaan, jos pääsee…
Ulkoilijat tuntevat tuulen pääosin hyvin, mutta osataanko tuulta hyödyntää tarpeeksi? Tuulienergialla on tietysti rajoitteensa, mutta luulisi, että tuulesta voisi Suomessakin saada edes hieman nykyistä enemmän irti. Tuulimyllyjä ei tietysti ole mukava katsella ihan joka niemessä ja notkossa, mutta sekä merellä että tunturissa on jo valmiiksi asuttuja seutuja joiden äärelle tuulimyllyt istuisivat mukavasti.
Mutta hyödynnettiin tuulta tai ei, niin tuulesta ei pääse eroon vaan se on osa meidän jokapäiväistä elämää ja tuulen kanss pitää oppia tulemaan toimeen ja siitä voi jopa ottaa ilon irti!

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s