Inspiraatiosta…

Välillä miettii, että kuinka jaksaa innostua esimerkiksi kiipeilyn harjoittelusta, kun kerrasta ja vuodesta toiseen sahaa kuitenkin enemmän tai vähemmän samoja greidejä, tai kuinka jaksaa istua päivästä toiseen töissä tekemässä samoja puuduttavia rutiinitöitä. Tai miten vaikkapa uskaltaa lähteä yrittämään itselle vaikeata reittiä sisähallissa tai lähikalliolla, tai ehkä ennen kokemattoman pitkää reittiä jossain vuorilla. Mistä löytää inspiraatiota ja rohkeutta tehdä puuduttavia tai jopa pelottavia uusia asioita?
Vaikeina epäilyksen, väsymyksen ja pelon hetkinä jokainen voi pohtia mistä Nelson Mandela sai inspiraation ja rohkeuden vastustaa vääryyttä 27 pitkän vankilavuoden aikana? Voi miettiä sitä kuinka arvoisa Madiba uskalsi vastustaa totalitäärisen valtion väkivaltakoneistoa vuodesta toiseen? Tai voi ihailla sitä kuinka Nelson Mandela vuosikymmenten kärsimysten ja eristyksen jälkeen nousi Etelä-Afrikan valtion yhdistäväksi voimaksi ilman minkäänlaista katkeruutta.
Nelson Mandela jaksoi läpi vaikeiden vuosikymmenten, koska hänellä oli vakaa usko omaan unelmaansa demokraattisesta, vapaasta ja tasa-arvoisesta Etelä-Afrikasta. Vahva usko omaan unelmaan ja sen tärkeyteen auttoi Mandelaa nostamaan tämän unelman hänen itsensä yläpuolelle. Katkeroituminen ei olisi auttanut, joten omat katkeruudet kannatti työntää sivuun. Näin Nelson Mandela nousi paitsi Etelä-Afrikan vapauden symboliksi, myös koko Afrikan ja maailman rauhanikoniksi, joka säilyy ihmiskunnan muistissa toivottavasti ikuisesti. Mandela osoitti mustalle Afrikalle, että he voivat pärjätä ja tehdä Afrikasta hyvinvoivan ja tasa-arvoisen mantereen. Mandela toimi osaltaan varmasti tienraivaajana myös Barack Obaman valinnalle Yhdysvaltain presidentiksi. Nelson Mandela rakasti maataan ja unelmaansa niin paljon, että oli valmis pistämään ne itsekkyyden ja omien etujen yläpuolelle.
Me kaikki emme tietenkään muuta maailmaa, emmekä toimi idoleina kansakunnille eri mantereilla, mutta meidän kaikkien pitäisi löytää ne asiat, tavoitteet ja unelmat joiden eteen haluamme tehdä töitä päivästä toiseen väsymättömästi. Meidän kaikkien pitäisi tehdä asioita siksi, että haluamme tehdä juuri sitä mitä teemme, ja siksi, että voimme luoda jotain parempaa ja hienompaa, eikä siksi että saisimme itsellemme valtaa tai rahaa tai jotain muita etuja. Jos meistä jokainen tekee omat asiansa kotona, harrastuksissa ja töissä joka päivä sitkeästi vuodesta toiseen niin hyvin kuin pystyy, tulee siitä palkinto väistämättä ennemmin tai myöhemmin, tavalla tai toisella. Palkintoa ei tule joka päivä eikä edes joka vuosi, mutta kun tarpeeksi jaksaa yrittää, jossain vaiheessa se tulee.
Jos Nelson Mandelan elämä ei anna inspiraatiota joka päiväiseen puurtamiseen, on vaikea keksiä mistä inspiraatiota voisi löytää. Mandelan sanat ”Asiat näyttävät aina mahdottomilta, kunnes ne on tehty”, kertovat, että vaikeita ja pelottaviakin asioita pitää uskaltaa yrittää, ehkä ne eivät olekaan niin vaikeita, tai jos tänään ovatkin niin ehkä joku päivä eivät enää ole.
Nelson Mandela on siis paitsi yksi aikamme merkittävimmistä poliittisista henkilöistä, myös erinomainen jokapäiväisen inspiraation lähde meille kaikille! Nelson Mandela on nyt kuollut, mutta elää mielissämme ikuisesti…

Yksi kommentti artikkeliin ”Inspiraatiosta…

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s