Fiskars Village Trail Center

Käytiin tutustumassa Fiskarsin uusiin maastopyöräpolkuihin. Ne ovat olleet nyt esillä ja onhan tämä uutta Etelä-Suomessa: Merkattuja oikeita ajamiseen tarkoitettuja polkuja. En nyt hirveän tarkasti ole skeneä seurannut, mutta on jotain aivan uutta itselle. En tunne myöskään projektin taustoja, mutta hyvä lisä näyttää olevan syksyisenä lauantaina Fiskarsin kylän turistipalveluille. Meidän tullessa paikalle yhden jälkeen kylän raitilla ajeli kymmeniä pyöräilijöitä ja erilaisia pyöriä nojaili kahviloiden edustoilla.

 

b1
Pyöräilijöitä kylillä. Fiskars on niitä harvoja paikkoja Etelä-Suomessa jossa on edes jotain yritystä turismin eteen. Jotenkin tuntuu ettei tässä massa ole oikein tajuttu turismin mahdollisuuksia taloudessa.

 

Trailit ovat ilmaisia ja vapaasti ajettavissa. Lähtö on tehty keskeltä kauniin Fiskarsin kylän palveluja jolloin pyöräilijät niitä helposti käyttävät. Samalla myös harrastajat törmäävät toisiinsa. Täällä on mahdollista saada pyörimään Finalen tapaan kunnon afterit jossa kerrataan päivän ajot ja tavataan tuttuja. Polkuja on nyt auki aloittelijan teistä keskivaikean kautta vaikeisiin pätkiin. Merkattuna on kaikkiaan ehkä 30 kilometriä joka riittää hyvin yhdeksi päiväksi. Tosin tässä täytyy mainita ettei helppoa polkua ole ihan tuota määrää. Lisää on tulossa ja reittikartasta löytyy vielä yksi pykälä vaikeampikin luokka jota ei vielä reiteiltä löytynyt.

 

b2
Olimme liikkeellä XC vehkeillä ja kevyillä renkailla. Maasto oli kovien sateiden jälkeen märkä, mutta ei poluilla juurikaan pehmeä. Tämä kalusto on kuitenkin vähän köykäistä vaikeammille poluille ja ne on tehty enemmän trail-pyörien spekseille sopiviksi.

 

Itse polut ovat laatua. Ajoimme läpi suunnilleen kaiken. Punaisen reitin ensimmäinen looppi vilahti ohi kaksi kertaa kun risteykset on nopeassa alamäessä. Muuten kiersimme punaiset ja siniset pätkät läpi. Reittien vaikeustasot pitävät hyvin kutinsa. Vihreät ovat metsäteitä, siniset peruspolkuja ja punaiset alkavat olla paikoin jo XC varusteissa vaikeaa ajettavaa ja vaativat ajokokemusta. Raskaammalla kalustolla nekin tehty ajettavaksi eikä jalkautumisia pyöräpoluilla tehdä. Vaikeimmat paikat tosin menee kyllä pienellä kävelyllä, jos haluaa lähteä punaisille ja haasteet epäilyttävät.

Ajaminen on jatkuvaa, monipuolista ja yleensä aika teknistä. Mitään pitkiä tykityspätkiä ei löydy vaan suomalaisille poluille ominaista teknistä ongelmaa tulee vastaan jatkuvasti. Hyvä näin. Joissain mäissä varsinkin nyt märällä oli aika irtonaista ja pienien nappuloiden kanssa vähän liukumiseksi meni. Silti ajettavaa ja tässä täytyy muistaa, että polut ovat tuoreita ja monessa kohtaa vielä suht vähän ajetun tuntuisia. Ne tulevat helpottumaan käytön myötä ja ajo on varmasti jo ensi kesänä paljon rullaavampaa kuin nyt.

 

b3
Kahviloista saa paperikarttoja. Hahmottaminen on aluksi nihkeää, mutta reittien opasteet maastossa ovat hyviä. Reittien vaativuus on kuvattu hyvin. Kannattaa huomata joidenkin reittien polkujuoksumaininta.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s