Vannesetit

Mikä vaikuttaakaan enemmän polkupyörän ominaisuuksiin kuin renkaat ja yleensäkin koko vannesetit? Harva asia, jos mikään. Ja nyt on tosiaan kyse aivan perus jutuista eikä Enven keraamisten laakerien kanssa hifistelystä. Täytyy vain todeta ääneen hyvinkin ilmeisen asian: Vanteet vaikuttavat paljon miltä pyörä tuntuu ja yleensäkin mitä sillä voi tehdä.

Perimmäinen ongelmahan on pyörien määrä. On kaikenlaisia n + 1 -sääntöjä ja erilaisia sisustusratkaisuja jotka mahdollistavat suuremman määrän polkupyöriä. Silti jossain se raja menee eikä uusia asuntoja viitsi ostaa loputtomasti pyörien tarvitsemien säilytystilojen johdosta.

No, itsellä ei ole ihan noin akuutti tilanne ja mutta toisaalta kun ei ole pelkästään pyöräilijä on myös käytettävissä oleva aika yksi iso tekijä siinä miten pyöriä viitsii hankkia eri käyttötarkoituksia varten. Oikeastaan tämän takia olen päätynyt vannesetteihin enkä esimerkiksi täysiveriseen maantiepyörään. Nykyään kaiken tekemisen seassa ei vain ehdi ajamaan kovinkaan paljon maantiellä. Siinä sitten on heti ilmeinen kysymys pitäisikö olla se viimeiseen asti hiottu maantietykki vai riittääkö vähempikin?

Kolmas ja monesti se kaikista isoin tekijä on tietysti raha. Vanteet ovat halvempia kuin pyörät.

Pyörän hankinta on tietyssä mielessä kompromissien tekoa, jos nyt ei ole ihan spesifit tavoitteet mielessä. Jos harrastaa enemmän yleisajoa, on aina joku pyörä jossain parempi eikä yksi voi dominoida joka ominaisuudessa. Yksinkertaisimmillaan tämä tarkoittaa eri pyörätyyppejä. Esimerkiksi cyclosta saa ihan ok maantiepyörän kiekkoja vaihtamalla. Samoin jos perheessä on useampia saman tyyppisiä pyöriä voi kolmia kiekkoja pyörittämällä saada aika halvalla fillareita eri alustoille. Meillä esim on kaksi Ridleyn XBowta ja niille kolmet kiekkoparit. Yhdet ovat kevyet maantiekiekot (Lauran suosikit), yhdet ympärivuotiset tuhdimmat sileät kumit (näillä ajan suurimmat kilometrit ympäri vuoden) ja yhdet perinteiset cyclo-nappularenkaat raffimpaan menoon. Siitä voi helposti valita käyttöön yhdet oman tarpeen mukaan. Tietysti myös kumeja voisi olla vaihtamassa samoille vanteille, mutta esim keveät maantiekiekot ovat itsessään eri asia kun Xbown mukana tulleet perus vanteet. Meillä on käytössä kohtuu investoinnilla hyvät yleispyörät ympärivuotiseen käyttöön hyötyajossa ja treenilenkeille sekä samalla meidän tarpeet täyttävät maantiepelit kesää varten. Kunnon maantiepyörä on tietysti ihan eri juttu, mutta kun ei tässä viime vuosina ole vain ehtinyt ajamaan kunnon lenkkiä kovin usein.

Maastopuolella kuljen vieläkin opin tiellä ostaessani vuosi sitten Pivotin 429 Trailin. Olin ollut vuosikaudet perinteisempi XC kuski toki old school enskataustalla, mutta nyt olen käynyt hissipyöräilemässä ja matkustanut jonkusen kerran suurempien mäkien tuntumaan kokeilemaan isoa ajoa. Silti tietysti ajan eniten tasaista kun Helsingissä asun ja kun olen suht kuntoiluhenkinen kuski haluan pyörän liikkuvan. Kevyet hiilarivanteet olivat selviö pyörää hankkiessa. Mavicin Crossmaxit Pulse kumeilla on hyvä nopea ja varma setti. Ei kertakaikkiaan mitään ongelmaa koko vuoden aikana vaikka niillä on ajettu läpi Lofootit, Finnmarkit, talvikelit ja useat hissipyöräilyt. Ei siis ainoata rengasrikkoakaan. Kun takarenkaasta kului nappulat vaihdoin sinne vieläkin hätäisemmän Mezcalin. Sillä ajaa jo ihan asfalttiakin ilman rutinoita. Toki pito loppuu jossain vaihessa ja se täytyy tiedostaa

Siksi halusinkin rinnalle jotain muuta. En vielä pyörää hankkiessa tätä juuri miettinyt, mutta kesän ajojen jälkeen olin valmis ottamaan lökäpöksyopintiellä seuraavan askeleen. Tilasin Pivottiin 27.5+ kiekot Minionin DHF:llä. Mulla ei ole ollut omassa pyörässä koskaan mitään vastaavaa ainakaan 90-luvun Velociraptorien jälkeen. Niistä lähti ehkä vielä kovempi pörinä asfaltilla. Tein hankinnan vähän kokeilumielessä, mutta jos ostaa kuuden tonnin pyörän, niin on parampi ottaa kaikki hyöty sen ominaisuuksista.

Olen ollut erittäin tyytyväinen hankintaan. Olen ajanut Minioneilla hissiajoa ja myös rospuuttokelin maastoajoa märällä ja lumella. Pitoa on kuin tauti ja minun vinkkelistä pyörä saa talviajossa jo vähän fätin piirteitä. Mukavin ominaisuus on kuitenkin alamäissä kovessa vauhdissa. Löysillä paineilla isot paksut isonappulaiset kumit ovat vaan muuta kuin Mezcalit tai edes mitkään perus maastoajoon tarkoitetut nakit. Tornarissa on tullut käytyä läpi talvikauden ja nastakelejä lukuunottamatta minun vauhdeissa kumi toimii ja tekee kevyehköstä trailipyörästä ainakin näihin mäkiin sopivan alamäkipyörän. Toisaalta tasaisella niillä on raivostuttava ajaa.

Maastossa vielä erikseen mainittava ja erittäin oleellinen asia on renkaiden litkuttaminen. Minä en asiasta tiedä mitään, koska en ole sitä ikinä joutunut tekemään. Mä vaihtelen kiekkoja, en kumeja. Litkut täytyy olla jo ajotuntuman ja kestävyyden takia. Sisureihin ei ole paluuta. Siksi varsinkin tällaiselle tumpelomalle kuskille kiekkojan vaihto antaa mahdollisuuden muuttaa pyörää helposti ilman isoa säätöä.

Eli lyhyesti. Kiekot ja kumit merkkaa. Niillä tehdään kokonaan uusia pyöriä ja saadaan irti tehot polkijasta.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s