Hossan lounaiskulman pikkupolut

Heti kärkeen täytyy mainita Kansallispuiston sääntöjen sallivan maastopyöräilyn vain sille merkatuilla reiteillä. Tässä postauksessa pikkuisen haastetaan tätä.

Toiseksi täytyy mainita vankka perustelu eli kuten jo jutun kansikuvan kylteistä ilmenee, niin Perangasta kulkee bussi ja samoin sieltä kulkee 38km polku Hossan Luontokeskukselle. Eli tässä tuodaan Hossan pyöräilyt kaikkien saavutettaville joukkoliikenneyhteyksien varrelle. Samoin perusteltua mainostaa näitä, koska kyseessä on hyvin vähällä käytöllä olevat polut kaukana Hossan luontokeskuksen vilinästä.

Hevonperseenmutka kun se kuitenkin kiinnostaa.

Perangasta lähtee vanha nyt kunnostettu polku kohti Hossaa. Se seurailee samaa pienehköä harjumuodostelmaa ja vesistöjä kuin Sininen saavutus eteläisimmällä osuudellaan. Polut on muuhun Hossaan verrattuna kapeita ja vähän kuljettuja. Siksi tässäkin niitä mainostan. Kannattaisi ehdottomasti pitää kunnossa ja käyttää. Jos ei muuten, niin sitten pyörällä.

Yksinkertaistettuna osuudet ovat:

– Peranka – Hevonperseenmutka: Alle 5km. Puiston ulkopuolella joten sallittu ajaa. Pientä teknistä polkua pääosin kaposella harjulla. Polku on välillä hailakka ja kivisyy sekä pinnanmuodot tuovat haastetta. Silti täysin ajettavissa. Ihan Perangan pää on vedetty nyt uudelle linjalle umpimetsään jotta polku tulisi suoraan Perangan risteykseen.

Alkupään reiteillä on paljon pientä sähäkkää harjua. Välillä jyrkkääkin profiilia ja kivoja näkymiä pikku lammille.

– Hevonperseenmutka – Kukkurin tupa: Noin 5km. Lähes täysin puiston ulkopuolella. Vain aivan loppu tuvalle on puistoa ja senkin voi välttää kääntymällä tielle. Edellistä isompaa ja helpompaa polkua. Alku pientä harjua pitkin ja loppu rehevämpää Kukkurin rantaa. Laatupolkua.

– Kukkurin tupa – Aittojoki: Reilut 5km. Puiston aluetta eli ei saisi ajaa. Tämän osuuden voi korvata hiekkatiesiirtymällä. Edelleen hossalaisittain suht pientä polkua, mutta hyvää menoa kunhan ajaa Lavajärven tuvalta suoraan tielle ja välttää ahtaan joenvarren polun. Olisi hienoa, jos tämä osuus avattaisiin pyöräilylle joka mahdollistaisi pyöräyhteyden Perankaan.

Kaksi ensimmäistä osuutta löytyy seuraavasta jäljestä: https://www.suunto.com/move/mikkowhsilta/5f1819d267c6932134571b00. Lisäksi mukana kaikkia Selkoskyläläisiä kiinnostava vanha polku väliltä Kukkurin tupa – Tuomela. Löytyy edelleen helposti maastosta ja pohja on kovaa. Kaikki vanhat pitkokset ovat aika lahoa. Ovat kuitenkin käveltävissä ja lenkkarit pysyy kuivina.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s