Joulunviettoa ja kiipeilyä Lontoossa

Joulua ei ole pakko viettää kotona eikä edes Suomessa, voi myös matkustaa. Tänä vuonna päätettiin viettää joulua Lotan kavereiden luona Lontoossa. Eikä itse asiassa vain joulua vaan matkaan lähdettiin jo hyvissä ajoin 22.12., että ehtii valmistautua.
Kun kerran Lontooseen matkustaa, niin jouluun valmistautuminen pitää aloittaa suosikkijalkapallojoukkueen stadionilta.
Legendaarinen Upton Park, Wes Hamin kotiluola, iltavalaistuksessa.
Vihdoin viimein, tätä on odotettu, sääli vaan, että lauantain matsi oli loppuunmyyty.
West Ham valikoitui suosikkijoukkueeksi kun vuonna 1980 katsoin mistä lie mustavalkotöllöstä FA cupin finaalia, jossa West Ham peittosi suuren ja mahtavan Arsenalin. West Hamin peli iski heti ja suosikkijoukkue oli valittu! Sinänsä ihan hauska näin Sohlojen sisäisten jännitteiden ylläpitämiseksi tämä valinta, kun Mikko on piintynyt Arsenal fani…
Valitettavasti lauantaiksi sattunut West Hamin ottelu Evertonia vastaan oli jo myyty loppuun, joten piti käydä vain ihastelemassa stadionia ja tietysti fanituotekauppaa. Mukaan tarttui mukavasti kaikkea West Ham -aiheista kamaa, kuten pelikamat.

Stadionvierailun ohella kierreltiin Westfieldin uudessa kauppakeskuksessa Lontoon Olympiastadionin kupeessa ostelemassa viimeisiä jouluostoksia. Kauppakeskuksessa pääsi ostosten lisäksi mm. luistelemaan tai ”joululuolaan”, jäi tosin epäselväksi mikä tämä luola oli.

Jouluna on kiva luistella vaikka ei niin osaisikaan.
Lotta ja mysteeriksi jäänyt ”joululuola”.
Joulun tunnelmaan pitää päästä kuitenkin myös muuten, joten illalla oli Lotan kaverin Miran luona kuusen koristelun vuoro. Kuusi tosin oli muovia, mutta hieno siitä tuli ja West Ham pääsi edustetuksi kuuseenkin…
Tällä kadulla asuttiin, asunto 29 eli tuossa 27:n vieressä.
Takapihamaisema.
Naapurilla oli koristelut lähtenyt vähän käsistä…
Isäntäväki Mira ja Aaron aloittavat kuusen kokoamisen.
Vieraat Annikki ja Lotta liittyvät seuraan.
Lotta aloittaa koristelun, tärkein koriste ensin.
Tuli hieno! Tähti lisätään jouluaattona.
Miran poikakaveri karibialainen Aaron, joka on kokki, väsäsi ystävällisesti aivan loistavan illallisen! Tarjolla oli riisiä ja kanaa kahdessa eri muodossa sekä paistettuja vihanneksia. Jouluruokien laatu on ainakin taattu, kun Aaron häärää keittiössä.
Edes jouluna ei kuitenkaan voi keskittyä vain oleiluun, pitää myös liikkua. Salmisaaren kiipeilyhalli on kiistatta upea sisältä ja vaikuttava ulkoa, mutta toista se on Englannissa kun kiipeillään linnoissa…
Lontoossa kiipeillään vaatimattomasti linnassa!
Lotan kaverin Miran kämppis Saara lähti ystävällisesti oppaaksi tähän komeaan halliin. Aikaa vierähti helposti 3 tuntia ja kiivettävää jäi vielä reilusti. Reitit eivät ole yhtä pitkiä kuin Salmisaaressa, mutta erittäin teknisiä ja mielenkiintoisia. Myös mukava luonnollisen kallion oloinen halkeama ja pilari löytyi hallista sekä tietysti kahvila.
Ja tältä näyttää sisällä.
Siinä takana hieno halkeama ja pilari.
Boulderointia kahvilan edustalla…
…Saaran vuoro.
Kiipeilyn jälkeen suunnattiin keskustaan, jossa Lotta ja Mira olivat kierrelleet keskustan kauppoja. Tällä välin Lontooseen oli saapunut jouluseuraksemme myös Eeva. Pienen pohdinnan jälkeen suunnattiin illalliselle pubiin…
Ja lopuksi pubiin!
…tosin satuimme hieman epäonniseen väliin ruuan suhteen. Minä ja Lotta ehdimme tilata ruuat, mutta muille sanottiin, että keittiö on nyt ylikuormitettu. Toisaalta annokset olivat niin isoja, että ruuasta riitti hyvin kaikille. Kun saimme ruuat syötyä keittiön kuorma oli keventynyt ja saatiin tilattua jälkiruuat. Ruuat olivat aivan loistavia ja englantilainen olut maistui kyytipoikana erinomaisesti.

Pahaksi onneksi Lotta sairastui flunssaan ja sunnuntaiksi suunniteltu Winchesterin reissu jäi väliin. No ei se mitään, sunnuntai meni sitten mm. juoksulenkillä ja Bromleyn keskustan joutunnelmaan ihastellessa.

Tuplakerrosbussissa!
Mieskuoro luomassa joulutunnelmaa.
Lasten joulumaa.
Seimi kuuluu jouluun.
Hyvän näköisiä hodareita, mutta myyjä rupesi valittamaan kuvaamisesta, joten jäi ostamatta.
Englantilainen auto!

Jouluaaton ensimmäinen jouluaktiviteetti oli perisuomalainen joulupuuro lounaaksi. Mantelikin piti totta kai saada mukaan ja minähän sen mantelin lopulta sain…

Eeva keittää joulupuuroa ja luumukiisseliä.
Hyvää tuli, ihan kuin kotona Suomessa!
Hyvin maistuu puuro Eevalle ja Lotalle.

Suomalaisen joulupuuron haihduttua vatsasta alkoi jouluaaton englantilainen osuus ja suunnattiin englantilaiseen pubiin jouluaaton illalliselle. Mukaan liittyi myös intialainen pariskunta Jeet ja Aakanksha.

Pubiin jouluaaton illalliselle.
Kaikki kasassa, vasemmalta Saara, Eeva, Mira, Jeet, Aakanksha ja Lotta.
Englannissa myös nelijalkaiset ystävämme viettävät joulua pubissa.

Jouluaatto meni siis leppoisasti pubi-illallisella ja tunnelman lisäksi ruualle voi antaa erityismaininnan, ei saa suomalaisista pubeista näin hyvää ruokaa! Englannissa ei jouluaattona saa lahjoja, joten jännitys jatkui joulupäivälle…

Joulupäivänä aloitettiin joulupäivän illallisen valmistelut heti aamusta. Osa meistä suomalaisista alkoi siivota ja osa valmistella ruokia. Minä olin suolannut lohen jo kaksi päivää aikaisemmin, joka ehkä oli vähän liioittelua, kala maistui ainakin suolalle… No, hyvä antaa ulkomaalaisille tuntuva maistiainen suolatusta kalasta. Kalan lisäksi tein Saaran kanssa rosollin ja munavoin. Lisäksi Eeva oli tuonut suomalaisia joululaatikoita ja minä ja Lotta karjalanpiirakoita. Siinä oli jouluateriamme suomiosuus.

Monitoimimies Aaron ja irlantilais-saksalainen pariskunta Adie ja Kerstin saapuivat paikalle iltapäivällä. Jäyhässä suomalais-irlantilais-saksalaisessa seurueessa Trinidad ja Tobagosta kotoisin olevan Aaronin tehtäväksi jäi DJ:n hommat, tanssimestarin hommat ja pääkokin työt, tosin ihan aiheellisesti, koska Aaron on ammatiltaan kokki. Mukavan rupattelun ja musiikin soittelun lomassa Aaron valmisti meille englantilaisen paistin, karibialaista kanaa, rastapastaa, paistettuja perunoita ja englantilaisen jälkiruuan trifflen. Adie ja Kerstin toivat vielä toiseksi jälkiruuaksi suklaamoussea. Näin meillä oli koossa suomalais-englantilais-karibialainen joulumenu ja ruokaa riitti ja kaikki oli hyvää!

Pääruuan jälkeen ennen lahjojen jakoa saimme onnekkaasti paikalle vielä barbadoslaiset sukujuuret omaavan Andy-joulupukin naapurista. Andy jakoi lahjat ja näin ollen ilta oli täydellinen joulupukkia myöten. Lahjojen jaon ja jälkiruuan jälkeen soittelimme vielä muutaman hetken joulumusaa eri puolilta maailmaa, mutta lopulta joulu oli väistämättä ohi ja piti käydä tyytyväisenä ja vatsatäytenä nukkumaan ja valmistautumaan loman jatkumiseen Välimeren äärellä ja Alpeilla…

Joulupöytä valmiiina.
Aaron DJ:nä…
…Aaron tanssimestarina…
…Aaron kokkina.
Kaikki paikalla, vasemmalta Lotta, Eeva, Saara, Adie, Kerstin, Mira ja Aaron.
Koko jengi ja joulupukki Andy…

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s