Hyviä pyöräilyuutisia Helsingistä

Jo pari kesää on voinut olla aika tyytyväinen pyöräilijänä Helsingissä. Pitkän hiljaisen lähes mitättömän kehityksen aika on loppu ja nyt on alkanut tapahtumaan. Helsingin kaupunginsuunniteluvirastoa voi aidosti kiittää nykyisestä kehityksestä. Samoin pyöräilyvirkamies Marek Salermo on antanut hyvällä asenteella haastatteluja. Tietysti tehtävää on paljon ja pyöräilyn asenne ilmasto nykyisestä trendiaallosta huolimatta ei ole kummoinen. Silti ero on jo nyt huikea vaikka kymmenen vuoden takaiseen menoon. Ja onhan niille fixeillä ajaville hipstereille kiva naureskella.

Tänään tuli lisää hyviä uutisia Hesarin kaupunkisivulla. Viime kauden suurin pyöräilyaihe oli tietysti Baana ja se on kyllä mitä mukavin reitti ajella ja todella hyödyllinen poikittaisyhteys juuri vilkkaimman  kantakaupungin ali. Luonnollinen jatke tälle kehitykselle on jatkaa jo olemassa olevia hyviä pyöräteitä reitistöksi. Tietynlaiseksi baanojen verkostoksi. Laadukkaiden ja tehokkaiden runko yhteyksien varaan on hyvä rakentaa oikeaa arkipyöräilyä. Lisäksi tällaisten pääväylien ympärivuotinen huolto on huomattamasti helpompaa kuin eri sorttisten viritelmien.

Suunnitelma kantakaupungin osalta. Monet yhteydet ovat vielä hahmotelmia ja toteutus vaatii vuosien vaiheittaisen työn, mutta idea on mitä parhain. Nuo tummat reitit ovat siis pyöräilyn valtaväylät, jotka suunitellaan ajettavaksi ja joihin normaali pyöräverkko tukeutuu. Lisäksi ruuhkaisten autoväylien eritasoliittymät nopeuttavat menoa älyttömästi (kuva: Helsingin Sanomat).

 Varsinkin töölöläisen mieltä lämmittää ympärille tulevat runkoverkot. Varsinkin itään päin joskus valmistuva uusi yhteys nopeuttaa arjen liikkumista. Toki itse tulee jatkossakin ajettua paljon opittuja nopeita reittejä. Selvästi tärkein asia tällaisessa uudistuksessa onkin nimenomaan tavispyöräilijöiden kulun helpottaminen ja kun yhä useampi uskaltautuu fillarin selkään muuttuu kaupunki taas vähän kotoisammaksi paikaksi.

Taiteilijan vapaa näkemys saaristoreitistä. Yksi hahmotelma olisi yhdistetty ratikka/kevyenliikenteen silta Krunikasta Liisankadun päästä Kalasataman sekä Korkeasaaren kautta uuteen Kruunuvuoren kaupunginosaan. Laajasalo on jo sinällään upea saari ajella, mutta yhteys sieltä Vartiosaaren kautta Vuosaareen olisi loistava ja ennen kaikkea koko reitti myös oikeasti tehokas pyöräily-yhteys. Tämä on siis pitkän aikavälin suunnitelma ja varmaan rakentuu osissa. Silti jo pelkästään yhtey Krunikasta Kalasataman kautta Laajasaloon olisi upea juttu. Myös koko Vartiosaaren avaaminen ja kehittäminen kaikkien kaupunkilaisten virkistyskäyttöön on Itä-Helsingille hieno asia.

Toinen mielenkiintoinen uutinen on pidemmän aikavälin idea tehdä idän suuntaan kevyen liikenteen saaristoreitti. Hahmotelma tuo välittömästi veden kielelle eri mahdollisuuksista sunnuntailenkeille. Ja mikä verkosto nättiin Itä-Helsinkiin tuosta muodostuukaan kun lasketaan kaikki mahdolliset siltayhteydet mukaan. Samoin kauan vähällä käytöllä olleen Vartiosaaren avaus lisää mielenkiintoisia retkikohteita. Edelleen on painotettava tällaisten reittien hyötyä arkiliikuntaan ja vaikka perheen kesken lähiretkiä ajettaessa. Todelliset sukkiskuskit ajavat lenkkinsä edelleen Uudenmaan pienillä maanteillä. Täytyy kuitenkin muistaa, että myös heille tällainen Helsinkiä tiivistävä kehitys säästää ajomaita koko ajan laajenevilta lähiöomakotitalomeriltä.

Helsingin sanomien juttu kokonaisuudessaan: ”Helsingin pyöräilijöille tulossa 160 kilometrin baanojen verkko”.

Lisää faktaa kaupungin kehityksestä: www.uuttahelsinkia.fi/

4 kommenttia artikkeliin ”Hyviä pyöräilyuutisia Helsingistä

  1. Toivottavasti toteutus on asiallinen ja esimerkiksi talvikunnossapito toimii kun baanaverkostoa saadaan isommaksi. Mä voisin suunnitella kaupungille hyvät pyöräverkostot. 🙂

    Tykkää

  2. Joo, toi on hieno juttu, että pyöräilyinfraa kehitetään. Yksi hyvä juttu on myös ne keskustan pyörätaskut liikennevaloissa. Opettaa sekä autoilijoille että pyöräilijöille vähän jo välillä kadonnutta liikennekulttuuria.

    Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s