Kiipeilysohlot testaa: La Sportiva Futura, osa 1, ensi tuntuma

Poikkeuksellisesti Kiipeilysohlot testaa kiipeilyvälineitä. Kyseessä on La Sportivan Futura tossut, jotka tuli hankittua kun vanhoihin Miuroihin ilmestyi reikä nahkaan ja ne alkoivat muutenkin olla melko räjähtäneet. Tässä tekstissä esitettävä näkemys on toki vain keskivertoharrastajan mielipide, joten kasien kiipeilijöillä voi olla ihan toinen ajatus tossujen toimivuudesta tai toimimattomuudesta.

Uuno esittelee testattavat La Sportivan Futura tossut.
Futuroissa sovelletaan ns. no-edge teknologiaa, joka tarkoittaa sitä, että tossun kärjessä ei ole perinteistä ”kulmaa”, joka helpottaa pienille listoille astumista. Sen sijaan tossun kärjen kumi seurailee tiukasti varpaiden muotoa, jonka seurauksena tuntuma kallioon pitäisi olla parempi, koska varvas on koko ajan mahdollisimman lähellä kallion pintaa.
Testin ensimmäisen osan suoritin Salmisaaren kiipeilyhallin itsevarmistimilla. Vaikein reitti oli 6c+ ja jalkojen pito aivan järjettömän hyvä! Vielä kun jostain saisi sormiin saman pidon… Sisäseinällä tossut pitivät sekä itse seinällä että otteilla niin hyvin, että sen kun lätkäisi jalan johonkin niin siinä se pysyi.
Testin toisen osan suoritin Taivaskalliolla boulderoiden. Tuntuma oli melko erilainen sisäseinään verrattuna. Jonkinlaiseksi ongelmaksi muodostui varpaan asettelu kaikkein pienimmille listoille. Tuntui, että vanhan mallinen tossu on helpompi saada tukevasti pienelle listalle. Toki voi olla, että Futuroilla varvas pitää asettaa pienelle listalle vain hieman eri tavalla, jotta sen saa pysymään tukevasti. Tämä selvinnee, kun käyttää tossuja enemmän.
Ensimmäisen vaiheen testin kolmas ja viimeinen osa tapahtui Jaanankalliolla. Nyt listat taas suurenivat, välillä laitettiin jalkoja kitkalle ja tuntuma oli enemmän sisäseinämäinen. Jopa hieman sammalaiset listat ja kitkakohdat sujuivat ilman sen kummempia luisteluita. Luotto jalkoihin tuntui paremmalta kuin Miuroilla.
Yhteenvetona siis Futurat tuntuvat paremmilta silloin kun varpaan saa asetettua edes joten kuten hyvin alustalle, mutta aivan pienimmillä listoilla on hiukan ongelmia. Testaus jatkuu kesän aikana mm. pitkillä reiteillä Norjasas ja Alpeilla. Palaan asiaan syksyllä ja annan lopullisen keskivertokiipeilijän ”tuomion” Futuroille.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s