3 päivää Aostassa, 1200 m vertikaalia

Nyt on takana 3 päivää kiipeilyä Aostassa. Metrejä meni noin 1200, joka on Sohlojen ehdoton päivä/m ennätys. Reitit olivat nimeltään Bucce d’Arancia (5c / 340 m), Bega (6b / 360 m) ja Tommy (6a/A0 / 500 m). Bucce d’Aranciasta oli juttua jo aiemmassa blogipostauksessa, tässä nyt pari sanaa Begasta ja Tommysta ja lopuksi vielä hieman yhteiskunnallista kantaaottavuutta…

Bega on melkein Bucce d’Arancian naapurireitti. Lähestyminen seurailee siis samaa helppoa Via Ferrataa, joten reitin alkuun pääsy ei tuottanut ongelmia. Kiipeilyllisesti Bega oli selkeästi vaikeampi kuin Bucce. Kaikki pääsivät liidaamaan 6a:ta ja Mikko jopa 6b:tä. Kiipeily sujui ongelmitta lukuunottamatta kovahkoa sadekuuroa reitin loppuosalla. Hassun näköistä kun sade yhdistyy kovaan tuuleen ja sadepisarat lentävät vaakatasossa! Sen verran kallio kastui, että luiskahdin 5c:n liidistä ihan reippaasti alas, minuun ei sattunut yhtään, mutta varmistaja Mikko iski pikkuvarpaansa kallioon…höh… Ylhäällä paistoi jälleen aurinko ja käveltiin taas mukavaa polkua edellisessä blogitekstissä esiteltyyn läheiseen majataloon, jossa tällä kertaa oli ohjelmaa paikallisen herran muodossa, joka treenaili köydelläkävelyä ja esitteli päälläseisontataitojaan. Lopuksi taas kävelyä alas ja illalliselle.

Reittikyltti ja topo asetettuna luonnon omalle telineelle.

Mikko ihmettelee, että miltä se reitti näyttää…

…no aika standardilta kalliolta.

Ja taas menossa ylöspäin.

Mitähän siellä on…?

…kas kummaa, Mikko…mitähän se tuolla tekee?

Tällaista kallio on läheltä, on tullut tutuksi.

Tuollaisen on joku ylimys aikoinaan tekaissut, komea on!

Vauhdilla kamat kasaan…

…ja ihailemaan tämän herran showta…

…tutulle ”majalle”.

Matkalla alas myös tämä paikallisasukas poseerasi hetken kuvattavana.

Kolmas Aostan reitti oli nimeltään Tommy. Ainakin omissa ajatuksissa reitti oli pitkä, mutta helppo ”alppihenkinen palauttelupäivä”. No, eihän se nyt ihan niin ollut. Lähestyminen oli toki jopa aiempaa helpompi, mutta itse reitti oli ihan kunnon kiipeilyä, 6a pätkiä oli kaksi, pari kolme nelosta, loput oli käytännössä vitosia ja ihan kunnon kiipeämistä nekin, eikä tietenkään sovi unohtaa hienoa A0:n pulttiteknopätkää, joka nousi komean lipan yli pääskysten lennellessä ympärillä (ei me pesintää häiritty kuitenkaan…pesät oli vähän kauempana…). Reitti jakautui ikäänkuin kahteen osaan, ensin 9 kp:tä ja suuren metsäisen hyllyn jälkeen 5 lisää. Vaikeimmat pätkät olivat alaosassa, mutta yläpuolikkaan vitoset olivat erinomaisen hyvää kiipeilyä komeissa maisemissa. Hieman harmitti, että reitti ei lopulta johtanut millekään huipulle vaan loppui släbille rinteeseen, josta olisi lähtenyt topon mukaan piikkipensaiden piikittämä polku alas, mutta valitsimme kuitenkin topon suosituksen mukaisesti pitkän laskeutumisrupeaman köysillä. Vaikka ei huipulla oltukaan niin maisemat oli mykistävät ja lämpimässä auringossa oli mukava mutustaa prosciutto sämpylää…josta lopulta riitti myös paikallisille muurahaisille…Mikko ja Laura napostelivat pähkinöitä…ei siitä sämpylästä nyt sentään ihan kaikille riittänyt… Vaikka topissa on mukava istuskella niin alas piti lähteä, matkalta soitettiin hotellille, että tullaan myöhässä illalliselle ja ei kun vauhdilla, mutta turvallisesti alas. Loppujen lopuksi tyytyväisenä hyvän illallisen jälkeen tuli annettua 27Cragsissä täydet kolme tähteä upealle reitille Tommy, suosittelen!

Myös Tommylle oli hyvät opasteet…

…hyvä polku…

…ja selkeä kyltti reitin juurella.

Reitin erikoisuus on tämän kuvan yläreunassa näkyvän lipan ylitys…

…A0:n teknona, siihen on joku pistänyt ”pari pulttia”!

Minä innostuin teknoamisesta kuin ”hullu puurosta”…

…Laura otti homman vakavammin.

Kertakaikkisen hienoja nuo vanhat kylät näin ylhäältäkin!

Välillä huilattiin isommalla ständillä vehreiden…

…puiden varjossa komeissa maisemissa.

Pari taiteellisempaa…

…kuvaa…

…kunnes saavutettiin reitin päätepisteen merkki…

…ja lisää taiteellista näkemystä.

Perhospoika Mikko (huomatkaa siis perhonen Mikon kypärässä).

Taas on pitkä päivä takana ja ilta-aurinko alkaa valaista rinteitä…

…kunnes painuu vuorten taakse ja me kiirehdimme majataloon illalliselle.

Seuraavaksi tarkoitus oli siirtyä korkeammalle vuorille Dalmazzin majalle pariksi yöksi, mutta sääennuste näytti sen verran epävakaalta, että päätimme suunnata kohti Välimerta ja La Speziaa aikomuksena kiivetä Muzzeronen kallioilla. Siitä reissusta enemmän toisessa jutussa, mutta loppuun kuitenkin pari merkittävää bongausta Välimereltä, joilla ei tosin ole yhtään mitään tekemistä kiipeilyn kanssa, mutta joista onnistuin muodostamaan yhteiskunnallisesti kantaa ottavan päätöksen tälle jutulle…

Ensin edesmenneen, mutta meidän kaikkien elämään merkittävästi vaikuttaneen, Steve Jobsin huvijahti, joka tosin valmistui vasta hänen kuolemansa jälkeen. Tämäkin blogiteksti on kirjoitettu Steven innovatiivisuuden hedelmillä. Herra Jobs oli sikäli poikkeuksellinen johtaja, että hänelle tärkeätä oli hienot ja toimivat tuotteet, jotka muuttavat maailmaa eikä lyhytnäköinen rahanteko, joka on useimpien johtajien ainoa arvo. Eikös tuossa jahdin yläpuolella melkein voi nähdä Steven haamun leijumassa…?

Ja aivan lopuksi merten ikiaikainen ystävällinen kulkija, Delfiini, onneksi näitäkin vielä näkee! Itselle tämä oli ensimmäinen kerta ikinä luonnossa. Toivottavasti parantuva elintaso, erilaiset tekniset innovaatiot, niille tilaa antavat yritysten ja valtioiden johtajat sekä tämän kaiken myötä ja ohella luonnon arvon ymmärtäminen jokaisen ihmisen tasolla vievät meidät vähitellen tilanteeseen, jossa ihmisen olemassaolo säilyttää ja lisää luonnon monimuotoisuutta tuhoamisen sijaan ja tuleville sukupolville nämäkin komeat merinisäkkäät ovat tavanomainen näky…

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s