Salzburg

Salzburg sijaitsee keskellä Itävallan parasta hiihtoaluetta. Useampikin hiihtokeskus sijaitsee niin lähellä, että päiväretki Salzburgiin onnistuu helposti, jos haluaa syystä tai toisesta pitää taukopäivän hiihtämisestä. Riittävä syy pitäisi olla jo pelkästään se, että pääsee tutustumaan paikan päällä niihin juttuihin joita koulussa luettiin historiankirjoista ja jotka ovat muokanneet voimakkaasti eurooppalaista kulttuuria ja identiteettiä sekä vaikuttavat edelleen meidän jokapäiväiseen elämäämme. Kyseisistä kulttuurimme kulmakivistä voi nostaa erityisesti esiin sodat, eri alojen suurmiehet ja ruoka. Näistä löytyy ”jälkiä” käytännössä kaikkialta ympäri Eurooppaa, sekä vuorilta, maaseudulta että kaupungeista. Näin on myös Salzburgissa. Kaupungin yllä komeilee vanha linnoitus ja kaupungin suuri poika on itse Mozart. Jokainen tietää sotien vaikutukset Euroopan historiaan ja Mozartin musiikki on edelleen pinnalla moninaisissa yhteyksissä, ei pelkästään oopperatalojen syövereissä. Ruuan osalta Itävalta on jälkiruokien taivas ja Salzburgin ”nimikkomakeinen” on luonnollisesti Mozart-kuula.

Salzburgin suuri poika Mozart…
…syntyi tämän näköisiin…
…olosuhteisiin, jotka…

…olivat niihin aikoihin erinomaiset.

Viihtyisän ja rauhallisen kaupungin kaduilla voi liikkua vaikka hevosvetoisesti.
Ruokaa ei sovi…
…unohtaa kun liikutaan Euroopan kulttuuriseuduilla.

Euroopan sotaisa menneisyys muistuttaa itsestään täälläkin.

Salzburg on mukava ja tunnelmallinen alppikaupunki. Maasta riippumatta Alppien vaikutuspiirissä sijaitsevat kaupungit ovat siistejä ja rauhallisia, sellaisia sopivia eläkepäivien viettopaikkoja. Jopa suuremmatkin kaupungit kuten Milano ja Munchen menevät omassa mittakaavassaan tähän kategoriaan. Jos Napolista on vaikea löytää viimeisen päälle siloteltuja kortteleita kovin montaa, sama ongelma on alppikaupungeissa, jos yrittää etsiä rähjäisiä kulmakuntia. Ei kaupungit kuitenkaan samanlaisia ole vaan jokainen maa on antanut niihin omat piirteensä. Mielenkiintoista on se, että vuoristolaisuus selkeästi yhdistää ihmisiä ja antaa myös kaupungeille yhteisen perusilmeen maasta riippumatta. Tämä yhteinen ilme näkyy jossain määrin jopa eri mantereiden vuoristo-alueiden välillä. Siinä on mielestäni yksi vuoristoalueiden hienous!
Mutta palatakseni Salzburgiin. Kaupungissa saa siis varsin mukavasti kulumaan yhden päivän, miksei kaksikin. Kaupungissa on paljon mukavia ravintoloita tai sitten voi napata bratwurstin torilta. Linnoitus ja Mozartin koti ovat mielenkiintoisia vierailukohteita. Vaihtoehtoisesti voi pyöriä ympäri vanhan kaupungin kujia ja toreja ja vaikka tehdä eri näköisiä ostoksia. Bad Gasteinista junamatka kesti noin 1,5 h ja menopaluun hinta oli vajaa 30 €. Suosittelen ehdottomasti uhraamaan yhden hiihtopäivän eurooppalaiseen kulttuuriin ja miellyttävään kaupunkiin tutustumiseen!

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s