KALYMNOS – Varteenotettava lomakohde vai kiipeilyfriikkien tympeä pesiytymä?

Kohti Kalymnosta...
Kohti Kalymnosta…

Kalymnos on kiipeilijöiden keskuudessa maineikas saari. Pirjo tästä meidän kiipeilyporukasta on jo muutaman vuoden yrittänyt heikolla menestyksellä houkutella muita sohloja syysreissulle Kalymnokselle. Tänä vuonna kuitenkin tärppäsi, lähdettiin Päivin kanssa mukaan. Samalla viikolla saarelle sattui myös talvivaellukselta tuttu Yrjö vaimoineen sekä Pirjon pari sali tuttua. Joten ei sitten muuta kuin lennolle ja tustumaan Kalymnoksen tarjontaan…

Eräs vähän äkäisemmistä Massourin asukeista, noin yleisesti asukkaat eivät kuitenkana olleet äkäisiä...
Eräs vähän äkäisemmistä Massourin asukeista, noin yleisesti asukkaat eivät kuitenkana olleet äkäisiä…

Kalymnoksen ”kiipeilyelämä” on keskittynyt saaren länsireunalle Massourin kylään, joka yhdessä Mirtiesin kylän kanssa muodostaa nauhamaisen, mutta yllättävänkin viihtyisän ”kiipeily-yhteisön” meren rannalle saaren kiertävän pikkutien varrelle. Itselleni kylästä tuli ensimmäisenä mieleen Finalborgo Italian Liguriassa. Vaikka kylä on luonteeltaan täysin erilainen kuin Finalborgo, niin jotenkin vain tunnelma ja ”henki” on hyvin samanlainen.

Kylänraitilla on tunnelmaa...
Kylänraitilla on tunnelmaa…
...etenkin hyvässä seurassa (Pirjo kuvaa, joten puuttuu ryhmäkuvasta).
…etenkin hyvässä seurassa (Pirjo kuvaa, joten puuttuu ryhmäkuvasta).
Maagista iltamaisemaa.
Maagista iltamaisemaa.
Nuorallakävelytreenit...
Nuorallakävelytreenit…

Finalborgossa lajikirjo on laaja. Maastopyöräilijät dominoivat, mutta kiipeilijät, polkujuoksijat ja muut retkeilijät ovat myös hyvin esillä katukuvassa. Massouri sen sijaan on nimenomaan kiipeilijöiden ”koti”. Saarella liikutaan pääosin skoottereilla ja aamulla kiipeilijän näköiset tyypit suuntaavat skoottereilla yksin tai pareittain ympäri saaren miltei loputtomia kiipeilysektoreita. Itse asiassa juuri skootterilla ajelu ympäri saarta on yksi hienoimpia juttuja Kalymnoksella! Iltapäivästä nämä samat tyypit vähitellen palaavat takaisin Massourin kylään ja täyttävät hiljalleen kylän kahvilat ja ravintolat sekä tarpeen mukaan hankkivat uutta kamaa kylän hyvin varustetuista kiipeilykaupoista. Toki kylässä muitakin lomailijoita on kuin kiipeilijöitä, mutta ”kanariaturistit” puuttuvat täysin ja kylässä on hyvin ”kiipeilyllinen” henki.

...hauskaa!
…hauskaa!
Skootterilla ajelu on vaan ihan sairaan...
Skootterilla ajelu on vaan ihan sairaan…
Kukat loistavat vielä syksylläkin.
Kukat loistavat vielä syksylläkin.

Iltaisin kylän tunnelma on todellakin miellyttävä. Ravintoloissa ja kahviloissa riittää valinnanvaraa ja ruuan laatu on pääosin erinomaista. Ja sitten se hinta…kun mentiin syömään kylän kalleimpaan ravintolaan ja vedettiin ruokaa niin paljon, että melkein henki lähti ja palan painikkeeksi tietysti viiniä, niin saatiin menemään jopa 30 €/hlö, muinakin iltona meinasi vatsa ratketa, mutta rahaa meni vain 10-20 €/hlö…että jos budjettikohdetta kaipaa niin se on tässä…ei mikään Sveitsi…

Ja kun nyt Massourin kylästä puhutaan, niin ei voi olla mainitsematta upeaa maisemaa, joka avautuu merelle päin, erityisesti korkeammalla mäellä sijaitsevista hotelleista. Telendoksen saari ja auringonlasku muodostavat kertakaikkaan mykistävän yhdistelmän…

Massourista avautuu upea maisema kohti Telendosta erityisesti auringonlaskun aikaan.
Massourista avautuu upea maisema kohti Telendosta erityisesti auringonlaskun aikaan.
Kalymnoksella useimmat siis kiipeävät, Pirjo näyttää mallia komeissa maisemissa.
Kalymnoksella useimmat siis kiipeävät, Pirjo näyttää mallia komeissa maisemissa.

Joku tämän blogin lukijoista voi tietysti olla kiinnostunut myös ihan kiipeilystäkin. Kalymnos on todellakin sporttikiipeilyn taivas! Pääosa reiteistä on yhtä köydenpituutta pituudeltaan 20-40 metriä, mutta myös pultattuja multipitch-reittejä löytyy ja potentiaalia olisi enempäänkin. Yhden kp:n sportti on kuitenkin Kalymnoksen juttu. Kuten kalkkikivellä usein, reitit ovat jyrkkiä, mutta otteet ovat ainakin kohtuullisen isoja. Kalymnoksen greidauksella on ”kevyt maine”, mutta sanoisin, että ei se sen kevyempää ole kuin vaikkapa Costa Blancalla Espanjassa, ehkä jopa tiukempaa. Tosin itselle jyrkän kiipeäminen on aina niin epäluonnollista, että olen vähän huono arvioimaan näitä kalkkikivikohteiden greidejä. Vaikeimmaksi liidiksi jäi 6b, mutta ei se puhtaasti mennyt. Reittikään (Green Boys alueella Palace) ei tosin tainnut olla ainakaan minulle se kaikkein helpoin, jyrkkää pienillä otteilla. 6a:t kuitenkin menivät pääosin onsightina, eli kyllä greidaus Suomea kevyempää on, mutta ei ehkä kuitenkaan aivan hirveän paljon kevyempää, tosiaankin siis hyvin saman tuntuista kuin niillä alueilla joilla olen Espanjassa kiivennyt.

Kalymnoksella myös amatöörit joutuvat "tuleen"
Kalymnoksella myös amatöörit joutuvat ”tuleen”.

Pääosa kiipeilysektoreista sijaitsee siis saaren länsireunassa sekä Telendosin saarella. Sektoreita riittää ja tietysti ensikertalaisen on vaikea valita. Onneksi Pirjo oli käynyt Kalymnoksella aikaisemmin ja osasi suositella jotain. Kiipeilyalueena ehkä parhaiten jäi mieleen Arginonta, jossa kokeilin jopa 7a:ta yläköydellä. No melkoisella taistelulla hilasin itseni ylös, mutta ei se liidikään mahdoton olisi, jos tarpeeksi reittiä projektoisi… Arginontan sektoreilla on kuitenkin reittejä hyvin laajalla skaalalla, erityisesti 6a ja 6b reittejä riittää. Nämä tosin jäivät itseltä kokeilematta tällä kertaa, kun 7a-projekti vei voimat. Arginontan alueelle pitää kuitenkin palata. Myös Symplegadesin alue jäi mieleen ja sieltä erityisesti jyrkät helpohkot suuriotteiset 5c ja 6a reitit Phineas ja Climbers Nest, joista erityisesti jälkimmäisen pieni lipan ylitys isoilla otteilla oli graniittikiipeilyyn tottuneelle melkeinpä järisyttävä kokemus! Toisaalta vastakkaisen seinän jyrkkä 6a pienillä poketeilla, Philoxenia, vei voiton ja piti tulla köyteen pohtimaan, että miten ihmeessä tällaisia reittejä pitää kiivetä. Komean näköinen reitti oli myös Telendos-saaren Irox-sektorin Magma. Klassinen tufa! Vanhassa topossa greidi oli 6b, mutta uudessa jo 6c, höh, mutta ToDo-listalle meni, tosin en ole ikinä tainnut kiivetä yhtäkään reittiä tältä listalta..

Täällä sektorit löytyvät helposti
Täällä sektorit löytyvät helposti.
Ja jyrkkää on, kuten kalkkikivellä melkein aina
Ja jyrkkää on, kuten kalkkikivellä melkein aina.

Kiipeily on Kalymnoksen suurin juttu, mutta ei ainoa ajanviete. Massourin kylän yläpuolelle on tehty suorastaan vaikuttava Via Ferrata. Reitille kavutaan ensin polkua pitkin, sitten kiivetään pätkä noin kolmosta jonka jälkeen päästään itse ferratalle, joka kulkee diagonaalipoikkarina korkealla Massourin ja meren yläpuolella. Maisemat ovat mykistävät! Olen vetänyt muutaman via ferratan Cortina d’Ampezzossa, mutta tämä on yksi komeimmista. Alun kiipeilyosuudella on pultit ja niitä on ehkä syytä hyödyntää, jotta ei satu lipsahdusta. Me kuljimme tämän pätkän kolmen hengen alppiköysistönä. Meneehän se varmajalkaiselta ilmankin, mutta turvallisempi köyden kanssa ja kun köysi kerran on mukana, niin ferratan huipulta voi tehdä komean laskeutumisen reitillä olevan korkean luolan editse. Laskeutuminen on 35 metriä pitkä, joten vähintään 70 metrinen köysi tarvitaan. Meillä ei ollut kuin 60 metrinen, joten jätettiin laskeutuminen seuraavaan kertaan ja toisaalta laskeutumispulttikin näytti olevan hankalahkossa paikassa

Massourin kylän yläpuolella on todella komea ja ilmava via ferrata!
Massourin kylän yläpuolella on todella komea ja ilmava via ferrata!
Kalamies Beach, ihme nimi...
Kalamies Beach, ihme nimi…

Kun ferrata on vedetty, niin kävelemistä voi jatkaa vaikka koko Kalymnoksen ympäri ja jos ei riitä niin myös Telendoksen ympäri kulkee kuulemma varsin miellyttävä polku. Nämä reitit on kuvattu kirjassa Kalymnos Trail, jota löytyy melkein joka putiikista Massourista. Toinen luonnollinen harrastus saarella on tietysti uiminen tai sukeltaminen. Mukavia uimarantoja riittää ympäri saarta ja Massourissa asuu jopa suomalainen sukellusopas, opastusta on siis tarjolla ihan omalla kotikielellä, jos niin haluaa. Uimarannoista ehkä hauskin on piraattihenkinen Kalamies Beach saaren pohjoispääädyssä. Ja vielä yksi hienoimmista oheisharrastuksista on ratsastus ja luolat, mutta niistä lisää toisessa postauksessa.

...mutta upea ranta!
…mutta upea ranta!

Mitenkäs Kalymnokselle sitten pääsee? Me matkustimme Kalymnokselle Tjäreborgin valmismatkalla. Sinänsä homma toimi aivan hyvin. Lento oli Kosille, jonka lentokentältä matkustimme bussilla satamaan, sieltä veneellä Pothiaan Kalymnoksen suurimpaan asutuskeskittymään ja loppumatka taas bussilla. Perillä oltiin joskus puolen yön hujakoilla. Myös meidän majoituksemme Mousas Studios oli mukava pieni huoneisto Massourin keskustan yläpuolella. Erityisesti pitää mainita majapaikan isäntäväen ystävällisyys. Tjäreborgin reissun suurin miinus on paluuaika. Helsingissä ollaan aikataulun mukaan klo 2:50. Muitakin vaihtoehtoja kuitenkin on. Ainakin Finnmatkat järjestää valmismatkoja Kalymnokselle sekä myy myös pelkkiä lentoja. Finnair lentää kesäkaudella suoraan Kosille, mutta talvikaudella pitää lentää Ateenan kautta, josta pääsee Kreikan sisäisellä lennolla joko Kosille tai suoraan Kalymnokselle. Ateenasta pääsee myös laivalla, mutta reitin aikatauluja tai kestoa ei tullut selvitettyä. Eri tasoisia huoneistoja on tarjolla runsaasti ja hiljaisempaan aikaan varsin edulliseen hintaan.

Majapaikat ovat tätä tyyliä.
Majapaikat ovat tätä tyyliä.

Entä milloin kannattaa matkustaa? Jokainen tietää, että Välimeren kesä on kuuma. Toki Kalymnokselta löytyy varjoisiakin sektoreita, mutta jos ei ole poikkeuksellisen kuumaa kestävä yksilö, niin kesällä ei ehkä kuitenkaan kannata kiipeilyreissuaan Kalymnokselle suunnata. Kevät ja syksy ovat kiipeilyn parasta sesonkia Kalymnoksella, mutta myös keskellä talvea kiipeilyolosuhteet voivat olla hyvät. Tammi- ja helmikuu ovat sateisimmat kuukaudet, joten ehkä silloin ei kannata ainakaan ihan vain viikon reissulle lähteä. Jokainen kuitenkin löytää varmasti itselleen sopivan ajankohdan ja tänne on ehdottomasti palattava vielä monta kertaa. Reissu oli siis erittäin onnistunut ja nyt vaan sitten lisää treeniä kohti sitä 7a:ta…niin, ja otsikon kysymykseen voi vastata, että Kalymnos on EHDOTTOMASTI varteenotettava lomakohde erityisesti kiipeilijälle, mutta myös miltei kenelle tahansa liikunnalliselle ihmiselle!

Valitettavasti lopulta loma loppuu...
Valitettavasti lopulta loma loppuu…

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s