Kolumbia – Johdanto

Kolumbia…

…ei ole tyypillisin matkakohde suomalaisille. Onko siis järkeä lähteä kolmeksi viikoksi kertämään Kolumbiaa. No ei missään tapauksessa vaan siellä pitäisi olla kolme kuukautta tai kolme vuotta!!! Upea maa siis, tässä hieman johdantoa Kolumbian reissuun ja muissa postauksissa tarkempia kuvauksia…

Mistä on kyse?

 •  Kolmen viikon omatoiminen läpileikkaus Kolumbiasta.
 •  Kysymys: Onko Kolumbiassa todellakin turvallista matkustaa?
 •  Vastaus: Vaikuttaisi olevan…
 •  Harrastukset matkalla: Ratsastus, patikointi, pyöräily, uiminen ja yleinen hengailu

IMG_3480IMG_3467

Matkustaminen Kolumbiaan

 • Lentoreitti: Helsinki-Tukholma-New York-Miami-Bogota
 • Tukholma – New York lento JFK:lle
 • New York – Miami lento Newarkilta
 • New Yorkissa 2 yötä menomatkalla, toinen Queensissä ja toinen Irvingtonissa
 • Paluu muuten samaa reittiä, mutta Miami – New York keltaisella Mustang Convertiblella, mutta siitä toisessa kirjoituksessa…
IMG_4170
Koirat matkustavat Kolumbiassa lentokoneessa hieman erilailla kuin Suomessa tai  Euroopassa yleensä.

Reittimme Kolumbiassa

 • Bogota 2 yötä
 • Bogota – Armenia – Salento: linja-auto, noin 8 h + 1 h
 • Salento (coffee zone) 4 yötä
 • Salento – Armenia – Bogota: linja-auto, noin 1 h + 8 h
 • Bogota 1 yö
 • Bogota – Villa de Lleyva: linja-auto, noin 4-8 h (riippuen onko suora vai ei ja nopea vai hidas)
 • Villa de Lleyva 2 yötä
 • Villa de Lleyva – Bogota: linja-auto, noin 4-8 h
 • Bogota 1 yö
 • Bogota – Santa Marta: lento, noin 1.5 h
 • Santa Marta – Hacienda Valencia: taksi, noin 30-45 min (70000 COP)
 • Hacienda Valencia 3 yötä
 • Hacienda Valencia – Santa Marta: linja-auto, noin 1 h
 • Santa Marta – Cartagena: linja-auto 5 h
 • Cartagena 2 yötä
 • Cartagena – Bogota: lento 1.5 h

IMG_3543

Liikkuminen Kolumbiassa

 • Ainakin Bogotassa, mutta ilmeisesti muuallakin Kolumbiassa taksin voi tilata Tappsi-nimisellä sovelluksella. Sovellus tunnistaa taksin tilaajan sijainnin ja kun taksikuski on kuitannut tilauksen, tilaaja saa kännykän ruudulle taksikuskin kuvan ja auton tunnuksen. Kun tilaaja nousee taksiin, kuskille annetaan kännykkänumeron kaksi viimeistä numeroa ja kuski näkee ruudultaan matkustajan nimen. Näin parannetaan molemmin puolista turvallisuutta.
 • Myös paikallisbussit toimivat Bogotassa ja linjoja on paljon, joten myös ne ovat varteenotettava vaihtoehto liikkumiseen Bogotassa, ainakin jos espanjan kielen taito riittää selvittämään bussien reitit…
 • Mutta yleisesti ottaen linja-autoilla pääsee mihin vain, pitkän matkan bussit ovat erittäin mukavia, paikallisemmat bussit eivät niinkään. Matka-ajat saattavat venyä ilmoitetusta, mutta aina perille pääsee. Myös reittien ja vuorojen selvittäminen on oma juttunsa, mutta aina ne jotenkin saa selville, kun menee bussiasemalle tai tutkii nettiä.
 • Sisäiset lentoyhteydet ovat myös hyvät. Suurimmat lentoyhtiöt ovat LATAM ja Avianca. Testasimme molempia ja Avianca oli miellyttävämpi. Lisäksi Kolumbiassa on Viva Colombia niminen halpalentöyhtiö, mutta sen lentoajat eivät meille sopineet, joten jäi kokeilematta.

Kieli

 • Kolumbiassa puhutaan espanjaa…ja todellakin VAIN espanjaa… Jonkinlainen espanjan taito on todellakin suositeltavaa hankkia ennen Kolumbian matkaa. Emme tavanneet koko kolmen viikon aikana kovinkaan montaa englantia puhuvaa ihmistä.

IMG_3816

Turvallisuus

 • Ainakin ne alueet missä liikkuu matkailijoita tuntuvat olevan erittäin turvallisia, mutta ilmeisesti vaarallisempiakin paikkoja on, joten järkeä pitää käyttää. Turvallisuustilanne Kolumbiassa on kuitenkin parantunut merkittävästi viimeisen parin vuosikymmenen aikana.

IMG_3529

Majoittuminen

 • Hotellimajoitukset hoituvat parhaiten netistä. Me käytimme Booking.comia, mutta myös Hostelworld on hyvä, jos enemmän hostellihenkinen majoitus on mieleen. Tosin hotellitkin ovat varsin edullisia ja myös ihan hyvätasoisia.

IMG_3542IMG_4545

Ruoka

 • Ruoka on Kolumbiassa hieman kotiruokahenkistä, yksinkertaista ja hyvää! Erityismaininnan saavat raakamakkarat ja maan keskiosien taimenet, mutta palataan tarkempiin ruokajuttuihinkin myöhemmin.
 • Elintarvikehygienia, kuten muukin siisteys, tuntui olevan Kolumbiassa erinomaisella tasolla. Söimme matkalla aivan kaikkea mitä erilaisimmista paikoista. Söimme normaaleissa ravintoloissa, ostimme snäkejä kadun varsien hiiligrilleistä, tilasimme katukahviloista erilaisia maito- ja kananmunapohjaisia jälkiruokia, samoin jäätelöä söimme paljon, Karibian rannan maaseutumajoituksessa nautimme aikalailla normaalia kotiruokaa ja kaikesta selvisimme ilman minkäänlaisia vatsaongelmia.

Rokotukset ja lääkitykset

 • Jos Kolumbiassa matkustaa suurien kaupunkien ulkopuolelle, niin malarialääkitys on tosiaankin tarpeen. Kaikki eivät malarialääkkeitä tykkää syödä, mm. mahdollisten sivuvaikutusten vuoksi, mutta on se nyt kuitenkin huolettomampaa matkustaa lääkittynä, ainakin jos ei saa pahoja sivuvaikutuksia lääkkeestä. Meillä oli lääkkeenä Rumbabor (atovakonin ja proguaniilin yhdistelmä) ja ainakaan me ei saatu mitään sen kummempia sivuvaikutuksia.
 • Rokotuksista keltakuume on pakollinen ja muita meille suositeltuja rokotuksia olivat lavantauti, kolera sekä hepatiitit A ja B. Kolerarokotus on suun kautta otettava liuos, joka suojaa kuulemma myös muilta vatsapöpöiltä.

DSC_0518

Tärkeimmät varusteet

 • Mukaan kannattaa varata käteistä sen verran kuin mitä luulee tarvitsevansa. Luottokortit eivät käy likimainkaan joka paikassa, mutta pankkiautomaatteja on ja ne tuntuvat toimivan moitteettomasti, joten rahaa saa lisää, jos ja kun rahat loppuvat. Tosin eläminen Kolumbiassa on halpaa, joten rahat riittää kyllä aika pitkään.
 • Tärkeimmät varusteet kannattaa myös muistaa ottaa mukaan, erityisesti harrastusvarusteet. Emme nähneet matkamme aikana yhtäkään harrastusvälinekauppaa. Bogotassa niitä kuulemma pitäisi olla, mutta yritäppä nyt sitten olemattomalla tai huonolla espanjan kielen taidolla selvittää, että missä päin kaupunkia kyseiset kaupat mahtaisivat sijaita.
 • Vaatetus voi olla kevyttä, Kolumbiassa on kuuma, paitsi jos menee korkeille vuorille, jossa tarvitaan normaalit vuoristovarusteet. Jos matkustaa rannalle, niin uimavarusteet kannattaa muistaa. Ainakin Karibian meri oli suorastaan kuuma. Upeaa uimista!
 • Auringon läsnäolo ja voimakkuus kannattaa ainakin suomalaisen pitkän pimeän talven ihmisen huomioida. Kolumbia sijaitsee hyvin lähellä päiväntasaajaa, joten aurinko polttaa. Tilannetta vielä pahentaa se, että valtaosa maasta sijaitsee melko korkealla, Bogota jopa 2600 metrissä ja me olimme korkeimmillaan 3700 metrissä. Matkaan kannattaa varata aurinkorasvan lisäksi myös ohuita suojaavia vaatteita.
 • Maaseudulla on myös Kolumbiassa hyttysiä, jotka valitettavasti levittävät myös tauteja, kuten malariaa tai zikaa. Hyttysten varalta kannattaa mukaan ottaa paitsi suojaavia vaatteita, niin myös hyttysmyrkkyä. Tosin paikalliset myrkyt ovat kuulemma niitä tehokkaimpia paikallisiin hyttysiin. Toisaalta, hyttysten pistoilta on täysin mahdotonta kokonaan välttyä.

Luonto

 • Kolumbiassa on monenlaista luontoa. On upeita rantoja, korkeita vuoria, komeita vuoristosademetsiä, suota, viidakkoa, kuivaa ylänköä ja vehmaita laaksoja.
 • Kolumbia on suorastaan luontomatkailijan paratiisi! Wikipedian mukaan Kolumbiassa on pinta-alaan nähden enemmän kasvi- ja eläinlajeja kuin missään muualla maailmassa, ja luonnon monipuolisuus jää toiseksi ainoastaan Brasilialle. Suojelualueita maassa on 55 kappaletta.
 • Kolumbian korkein vuori on joko Pico Cristóbal Colón tai läheinen Pico Simón Bolívar, jotka molemmat ovat noin 5700 metriä korkeita ja sijaitsevat Sierra Nevada de Santa Martan luonnonpuistossa, jonka vuoret muodostavat maailman korkeimman rannikkovuoriston.

Harrastukset

 • Kolumbian kiipeilyyn ei tullut sen kummemmin perehdyttyä kuin, että Kolumbiassa pitäisi olla erinomaiset mahdollisuudet harrastaa kiipeilyn kaikkia alalajeja. Kuuluisin ja paras kalliokiipeilypaikka on nimeltään Suesca, jossa pitäisi olla edustettuna kaikki kalliokiipeilyn osa-alueet boulderoinnista multi-pitcheihin ja sportista trädiin.
 • Mutta tekemistä ja harrastamista Kolumbiassa riittää. Retkeilyä löytyy joka lähtöön, ratsun saa alleen melkein mistä vain, maantiepyöräilyn lisäksi myös maastopyöräily on nousussa ja meri on tietysti oma lukunsa.

Tässä…

… lyhyt yhteenveto Kolumbiasta. Seuraavissa kirjoituksissa hieman tarkemmin alueista joilla vierailimme.

IMG_4156

2 kommenttia artikkeliin ”Kolumbia – Johdanto

 1. Moi!

  Kolumbiaan ei ole pakollisia rokotuksia, ei edes keltakuume. Kolerarokotetta suositellaan vaan mikäli oleskelee pitkään huonoissa hygieniaoloissa esim. slummeissa tai pakolaisleireillä ja se suojaa vain koleralta. Potentiaalisia ripulin/vatsataudin aiheuttajia alueista riippuen on kymmeniä. Samoin lavantautirokotetta suositellaan vain mikäli oleskellaan pidempään tavallisten turistialueiden ulkopuolella maaseudulla/pikkukaupungeissa. Koleran, lavantaudin ja A-hepatiitin välttää parhaiten hyvällä käsi- ja elintarvikehygienialla.
  Itse reissasin Kolumbiassa ja muualla Etelä- ja Väli-Amerikassa ainoastaan A-hepatiittirokotteen turvin ilman minkäänlaisia ongelmia. Kolumbia on kyllä aivan ihana maa, voi kunpa pääsisi pian takaisin! ❤

  Tykkää

  1. Jep, Kolumbia on hieno maa ja tekisi mieli päästä sinne uudestaan! Harmi vaan kun on niin kaukana… 😐 Tuosta kolerarokotteesta olen muuten kuullut ihan lääkäreiltä muutakin näkemystä kuin että se suojaisi vain koleralta. Itse ”rokoteominaisuus” toki tehoaa vain koleraan, mutta logiikka on se, että rokote on niin massiivinen ”bakteeripommi”, että se ehkäisisi muidenkin bakteeriperäisten vatsatautien menestymistä elimistössä ja tätä ajatusta tukevat minun omatkin kokemukset, mutta tiedä sitten…

   Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s