Lofoottien juhannuskiipeilyjen saldo

Viime syksynä kehiteltiin tälle kesälle jonkinlaista henkistä tavoitetta kiivetä jotain suurempaa, jopa Storpillaren, upea ja pitkä reitti aivan perinteisen Lofoottien tukikohtamme Kallen leirinnän kupeessa, pyöri puheissa. Talven aikana tulikin ajateltua kiipeilyä hieman näiden tavoitteiden kautta. Noin kerran kuussa vetäisin Salmisaaressa noin 1000 metriä itsevarmistavilla. Kiipeilykunnon kehitys talvella tuntui muutenkin oikeastaan aika hyvältä. Juhannuksena Lofooteilla piti aloitella kesän pitkät reitit. Lauran ja Veskun kanssa puheissa oli pyörinyt vanha kunnon Vestipillaren, jonka olen kerran kiivennyt Mikon kanssa. No niinhän siinä sitten kävi, että noin 5 viikkoa ennen Lofoottien juhannusreissumme alkua kesän ja erityisesti juhannusreissun tavoitteet menivät uusiksi. Nilkka vääntyi Salmisaaren bouldereilla ja nivelsiteethän ne sieltä repeilivät.


Hetken jo ajattelin, että koko Lofootien keikka kannattaa jättää samantien väliin. Loppujen lopuksi pääsin kokeilemaan kiipeämistä noin viikkoa ennen lähtöämme. Viimeisen viikon aikana kävin kiipeämässä 3 kertaa. Kaksi kertaa kiipeilin pääosin aika helppoja reittejä itsevarmistavilla, taisin jonkun helpon 6a:nkin lopulta uskaltautua kiipeämään. Yhden kerran sitten liidailin pääosin nelosia ja yhden 5a:n. Että näillä pohjilla ei Lofoottien juhannuskiipeilyistä hirveästi ollut odotettavissa.

Tämä karvaisempi valkoinen kaveri vieraili viimeisenä iltana leirissämme.

Ensimmäisenä päivänä Lofooteilla päätettiin lähteä Veskun ja Hannan kanssa jo melkein perinteiselle aloituspäivän reitille eli Bare Blåbaerille, jonne lähestyminen on melko pitkä ja hankalakulkuinen polku. Oikeastaan heti, kun polku muuttui edes hieman vaikeakulkuiseksi, minun eteneminen hidastui merkittävästi. En pystynyt luottamaan nilkkaan yhtään. Jokainen askel piti tehdä varovasti ja hitaasti. Kiveltä kivelle hyppiminen oli täysin pois suljettu vaihtoehto. Tämä oli jopa hieman järkytys. Olin kävellyt nilkalla vammatumisen jälkeen pääosin kovalla ja tasaisella alustalla enkä ollut edes tajunnut miten vaikeaa kävely epätasaisella edelleen on. Itse kiipeily sujui sentään kohtuullisesti, mitä nyt släbillä kiipeily tuntui siltä kuin yksi neljästä tukipisteestä puuttuisi. Olen aina pitänyt suunnattomasti Bare Blåbaerin viidennestä köydenpituudesta. Siinä seuraillaan kaunista vähitellen ohenevaa halkeamaa ja lopulta kiivetään käytännössä släbillä. Vammautunut nilkka ei kuitenkaan taipunut niin kuin nilkan pitää släbillä taipua, jotta saa mahdollisimman paljon jalkapohjaa kalliota vasten tuomaan kitkaa. Tämän seurauksena släbillä kiipeäminen tuntui epävarmalta ja jopa epämukavalta.

Bare Blåbaer
Lähestyminen
Maisemat
Alkuun multipitchit voivat olla jänniä
Matkalla alas
Suoritettu!

Tämän aloituspäivän jälkeen oli täysin selvää, että en kykenen kyseisen reissun aikana kiipeämään mitään kovinkaan kaksista. Oliko kyseessä sitten hukkareissu? No ehkä ei kuitenkaan. Loppujen lopuksi tuli kuitenkin kiivettyä jotain melkein jokaisena päivänä, tai ainakin niinä päivinä kun kelit olivat siedettävät. Ja toisaalta muiden mukana olijoiden osalta reissu oli erittäinkin ”tuloksekas”. Hanna oli matkassa vasta vähän niin kuin katselemassa ja oppimassa. Hannan kanssa kiipesimme jo heti alkuun kaksi klassikkoa. Ensimmäisenä päivänä Bare Blåbaer ja viimeisenä 1910 Svolvargeitalla, ”Pukinsarvikin” on Hannalta nyt valloitettu. Samoin Laura ja Vesku pääsivät kiipeilemän jokaisen lofoottikiipeilijän ”must” reitin Vestpillarenin. Hieno juttu! Myös minä pääsin taas talven jälkeen kiinni multipitch-kiipeilyyn ja kaikesta huolimatta liidasin yhteensä 5 köydenpituutta multipitcheillä. Ehkä se kuitenkin oli hyvästä esimerkiksi heinä-elokuun vaihteen Ranskan reissua silmällä pitäen. Ja tulihan reissun aikana testattua Mikon hienoa täysjoustoa kunnon tunturimaastossa ja nähtyä kuuluisa Kvalvika Beach. Että ei ihan turha reissu kuitenkaan…tässä vielä vähän reissukuvia…

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s