JBP

Järvsö Bergcykel Park. Minun silmään keskikokoinen rinne erittäin laadukkailla ja pitkälle rakennetuilla traileilla. Matka Tallinkin Stokiksen terminaalista kolme ja puoli tuntia. Ympärillä erittäin nättiä ruotsalaista maaseutua kaikkine kivoine palveluineen. Näissä puitteissa on helppo teteuttaa viikonloppu alamäkipyöräilyn merkeissä.

Paljon flow tyyppistä trailia, muttei kuitenkaan liian yksisnkertaista. Kokemattomampikin saa pidettyä vauhtia ja haasteen saa asetettua kukin tasolleen. Reitit ovat kauttaaltaan todella hyvässä kunnossa.

Päätettiin jo aikaisin keväällä jonkun suosituksesta varata viikonloppureissu tavoitteena paljon mukavaa ajoa. Torstai ilta lähdöllä ja maanantai aamu paluulla saa kolme melkein täyttä ajopäivää eikä yhtään enempää jaksa tykittää hyvällä sykkeellä. Varmasti joku jaksaa, mutta itsellä kädet ei kestä mukana kun ajo ei ole kaikkista rennointa ja tangossa roikkuu ihan tosissaa. Järvsö tarjoaa paljon helppoa suht flowta polkua, mutta ei kuitenkaan liian leveää tai helppoa. Vaikeampaa on ehkä vähemmän, mutta rakennettua hyvin vaikeustasoa skaalaavaa hyppylinjaa oli reilusti ja pari pitkää mustaa tarjoavat jo kunnolla haastetta, jos vauhdilla haluaa tulla. Lähdes kaikki on kuitenkin ajettavissa kohtuu kuskilta kunhan isoimmat hypyt ja tiputukset tietää väistää. Suurin ero Etelä-Suomen keskuksiin ovat vauhdit. Järvsössä on useita vauhdikkaita tilavampia traileja, joissa on helppo ottaa vauhtia ilman pelkoa välittömästä pannutuksesta. Muutenkin polkujen vaikeustaso oli keskimäärin ehkä helpompi jo niiden hyvän kunnon takia. Yhdessäkään kurvissa ei ollut syviä spooreja ja huoltokaverit lakaisivat pahimpia irtokiviä pois. Kaikenkaikkiaan hyvä paikka hakea fiilistellä omaa ajoa ja vaikka ihan tutustua lajiinkin. Ja tosiaan pieni ja kompakti keskuksena. Åre on tähän verrattuna valtava ja on myös juuri sen tarkaisevan ajon kauempana ettei nopeat iskut ole oikein mielekkäitä.

Tätähän se pitkälti on. Olutta sai heti hissin vierestä. Ruotsissa ei olla liian vakavia vaan kaikki on kivaa. Kuvat: Vesa Laakkonen

Keskus on profiililtaan tosiaan aika kaikenkansan paikka. Vuokrapyöriä on jonkun läpyskän mukaan 180 joka kertoo aika paljon volyymista, vaikka alahissillä onkin hyvin pienimuotoinen meno. Ajajia riittää. Porukkaa on moneen lähtöön kokonaisista perheistä ja aloittelijaryhmistä vähän kovempiin menijöihin. Tosin mustilla reiteillä ei ollut ruuhkaa. ViikonlopunAika iloisesti kaikki sekoittuu ja hyvin mahdutaan samaan mäkeen. Terdellä silti äimistelee miten tällaisesta lajista on saatu näin suuren kansan harrastus, mutta eiköhän se ole kokeilemisen helppous ja trailien laatu, joka imee uusia harrastajia mukaan. Hienosti toteutettu juttu. Fiilis on helppo ja vaikka ei mistään super muodikkaasta paikasta puhutakkaan, on kaikki tehty brändiä, raflaa ja ympäristöä myöten tyylillä. Tavikset kehtaavat tulle paikalle ja ottaa tarvittavat instakuvat.

Puitteet kunnossa. vuokrakalusto hyvässä iskussa ja majoituksessakin oli huomioitu pyöräily.

Olin liikkeellä oman traili Pivotin kanssa tosin paksuilla Minionin kumeilla. Yhdeksi päiväksi otin vuokraamosta isomman NS Fuzzin ja lisäksi pääsin ajelemaan myös Veskun vuokrapyörällä Bergamont Strate Linella. Erittäin opettavaista päästä testaamaan eri pyöriä samoilla traileilla perä jälkeen. Itselle DH pelit ovat vielä vähän uutta maastoa, mutta nyt taas tietää enemmän. Fuzz oli aluksi vanhalla takakumilla aika liukas sivuttaispidon puuttuessa ja passiivisella jousituksella myös vähän tylsän tasainen. Vakaa se kyllä oli ja nieli droppeja ja kiviä. Pyytämälläni uudella takakumilla jo huomattavasti tiukempi kurveissa. Bergamon oli hauskan elävä pehmeällä aktiivisella joustolla ja lyhyenä M kokoisena pyöränä myös ketterä, joka on tällaisen tasamaakuskin mieleen. Se oli todella leikkisä jo pienissäkin vauhdeissa millä nyt itse pääasiassa tulee alas. Fuzz vaati jo töitä ja uskallusta jotta sai liikkeelle eikä sitten ollutkaan enää pitkä matka paketin hajoamiseen.

Radat ovat vahvasti rakennettu. Hyppyreitä riitti ja droppeja riitti. Luonnollisia muotoja ei ollut kuin joillakin mustalla pätkällä perinteisen skandinaavisen juurirännin muodossa. Myös huolto tehdään säännöllisesti ja kuivalla kelillä esim joitain paljon ajettujen ratojen bermejä oli kasteltu.  Kuvat: Vesa Laakkonen

Lopulta kuitenkin vuokrapyörät ovat vuokrapyöriä ja oma vehje vie voiton. Minulla se johtuu jo pelkistä polkimista kun olen tottunut lukkoihin eikä kunnon flättikenkiä edes ole, niin oman Pivotin kanssa vaan uskaltaa ajaa enemmän. Lisäksi se kiihtyy ja alla näistä parhaat kumit. Suht pehmeillä hiekkaisilla Järvsön bermeillä sivuttaispito on kaiken a ja o. Lopulta omaan ajoon riittää 130mm joustot kun kovimmat hyppilinjat tai huippuvauhdit ei ole paletissa. Pivot pärjää loistavasti tiukoissa bermeissä, pienissä hypyissä ja joka suoralla saa vauhtia, jos sitä lisää kaipaa.

Viikonlopun aikana ajo rentoutui selkeästi. Roikuin käsiin rakot jo heti perjantaina ja jouduin teippailemaan pahimmat kohdat jo heti lauantai aamusta. Kädet väsyivät muutenkin selkeästi eniten. Sunnuntaina ajo kulki jo sen verran helpommin, että olisi voinut jatkaa vielä pidempäänkin. Yllättävästi myös Järvsön suht kompakti ratakartta tarjosi koko ajan mielekästä ajamista ja sunnuntaina kahden maissa lopetellessa olisi ollut vielä vaikka kuinka paljon ideoita mitä ja miten seuraavaksi ajaisi.

b10
Oma ajo on vielä tätä: Varovaista ja renkaat saa just ja just ilmaan yhtä aikaa. Kuva: Vesa Laakkonen

 

 

 

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s