Trondheim

Ajellessamme Oppdalista kohti Årea osui Trondheim niin hyvin matkan varrelle, että päätimme poiketa. Odotukset eivät olleet ihmeelliset, vaan oletimme löytävämme aika tavallisen norjalaisen merenrantakaupungin jossa tuuli ujeltaa kaduilla ja perus kuppilassa nautittu olut maksaa ihan liikaa. Trondheim otti ja yllätti, erittäin positiivisesti.

Ensimmäinen iloinen yllätys oli paikallinen bobil parkering, etenkin sen sijainti n. 5 minuutin kävelyn päässä keskustan vilkkaimmilta ravintolakaduilta. Seuraava ilon aihe oli kaupunki itsessään, etenkin se osa siitä johon ensimmäiseksi tupsahdimme. Vanhalle telakka-alueelle on rakennettu elävä uusi kaupunginosa ravintoloineen ja asuntoineen, ja viehättävä kanava halkoo koko komeutta pitkälle vanhaan kaupunkiin asti. Ei näkynyt jälkeäkään Narvikin harmaudesta ja hiljaisuudesta, jossa kaupungin ainoa elävä piste on Peppe’s Pizza. Trondheimin ravintolatarjonta on sekä laaja että suhteellisen monipuolinen, ja väkeä riitti kaduilla ja niitä reunustavilla terasseilla ainakin vierailumme aikaan heinäkuun lämmössä. Talvella voi toki olla paljonkin hiljaisempaa, mutta yliopistokaupungissa opiskelijat pitänevät yllä edes kohtuullista vilskettä. Ehdimme vierailumme aikana testaamaan yhden italialaisen (https://oliviarestauranter.no/) ja toisen cross kitchen-henkisen ravintolan (https://www.cowsea.no/), sekä useamman kahvilan. Kaikissa palvelu pelasi ja ruoka oli hyvää, eikä hintatasokaan ollut mahdoton.

Vanha kaupunki levittäytyy pidemmälle saman kanavan rannoille missä uudempikin osa sijaitsee. Rakennukset ovat värikkäitä, pääosin puisia ja arkkitehtuuriltaan simppeleitä. Trondheim on kuuluisa katedraalistaan, ja komea goottityyliä edustava rakennus kirkko kyllä onkin. Muita varsinaisia nähtävyyksiä ovat ainakin kaupungin yliopisto sekä lukuisat museot. Jos lenkkeily kiinnostaa, niin oman kokemuksen perusteella suosittelen juoksemaan Lade-trailin kyliltä käsin (https://www.trondheim.com/ladestien). Juoksin itse n.10 kilometrin lenkin bobil parkista lähtien, ensin teitä pitkin Laden niemenkärkeen Ringvebuktaan ja sieltä läntistä rantaa Lade trailiä pitkin takaisin. Ulkoilureitti on hiekkapohjaista kapeaa tietä, hyvin merkattu ja seurailee paikoitellen jylhääkin vuononrantaa kokonaisuudessaan 10 mailin matkan. Matkalle osuu myös Trondeimin sisäkiipeilyhalli.

Trondheimiin on helppo poiketa jos matkailee Norjassa, koska kaikki valtatiet välillä Oslo-Narvik kulkevat sitä kautta. Kaupunki on myös sopivan kokoinen kohde parin yön visiitille, koska kaikki on kävelyetäisyydellä. Pyörällä liikkuvaa vasta hemmotellaankin moderneilla ja hyvin viitoitetuilla kevyenliikenteenväylillä. Tällä kertaa viivyimme kaupungissa kolme yötä, ja saatamme ehdottomasti vierailla toistekin!

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s