Retkeilemässä Evolla

Evon retkeilyalue sijaitsee Lammilla keskellä Etelä-Suomea varsin kohtuullisen ajomatkan päässä Helsingistäkin. Alueen voi katsoa jakautuvan kahteen hieman erilliseen osaan, Niemisjärvien alueeseen ja Evokeskuksen pohjoispuolella sijaitsevaan alueeseen. Niemisjärvien seutu on erityisesti kalastajien suosiossa. Oma suosikkini on karun kaunis Kalliojärvi, tosin yhtään kalaa en ole sieltä ikinä saanut… No, kaikkia se ei yllätä, heh. Mutta Evokeskukselta pohjoiseen lähtevä alue on ehkä maisemallisesti ja retkeilyllisesti se hienompi osa Evoa. Polut kulkevat vuoroin lehdoissa, järvien rannoilla, harjuilla ja koska kyseessä on hoidettu alue, niin myös hakkuu- ja kulotusaukeilla. Alueella on mm. tulentekopaikkoja, keittokatoksia, laavuja, telttailualueita ja varattavia mökkejä. Palvelut ovat siis hyvät, mutta eipä tuntunut kävijämäärissä näkyvän, yksin sain koirien kanssa kuljeskella keskellä parasta Suomen kesää. Missä kaikki on? Puuhamaassa vai? No kai sielläkin ihan mukava on lapsiperheen aikaansa viettää, vanhemmat voi vetää vaikka bisseä terassilla ja lapsetkin saa pois jaloista…no mutta takaisin asiaan… Retkeily- ja kalastuspalveluiden lisäksi Evolla on Metsäoppilaitos ja mm. riistan- ja kalantutkimusasemat. Ja merkattuja polkuja riittää ihan mukavasti. Jos itse Evolta loppuu käveltävä niin voi jatkaa Asikkalaan tai Padasjoelle. Metsähallituksen sivujen mukaan merkattuja reittejä on 70 km ja muita polkuja tai metsäautoteitä vaikka kuinka paljon siihen päälle. Eli Evolla saisi tehtyä mukavasti vaikka useammankin päivän vaellusretken. Ja mielenkiintoisen ekstran Evon retkeilyyn tarjoavat alueen järvissä elelevät majavat.

Majavien mailla.
Majavien mailla.

Minä lähdin tällä kertaa reissuun vain yhdeksi yöksi. Mukaan lähtivät Lulu ja Uuno ranskanbulldogit. Uuno on vanha retkeilijä, tai ei nyt niin hirveän vanha, vasta reilu pari vuotta, mutta Lululle tämä oli ensimmäinen telttayö ikinä. Lähdimme liikkeelle Syrjänalusen parkkipaikalta perjantai-iltana.

Mukaan lähtivät reppu...
Mukaan lähtivät reppu…

 

...Lulu ja...
…Lulu ja…

 

 

 

 

 

...Uuno.
…Uuno.

 

 

 

 

 

Tonne se Lulu molskahti...
Tonne se Lulu molskahti…

Reissu alkoi hieman  epäonnisesti kun Lulu aloittelevana retkeilijänä paukautti ensimmäisen lammen rannassa suoraan johonkin rantaan muodostuneeseen mutakuoppaan. Siellä se Lulu raasu yritti räpiköidä ylös ja pääsikin ennen kuin ehdin hätiin. No Lulu kyllä oppi samantien, sen jälkeen juomapaikatkin katsottiin tosi varovasti, Lulu on vähän hienohelma…

...ja tässä nolona.
…ja tässä nolona.

Mutta matka jatkui kohti komeata Harjupolkua, joka on merkattu luontopolku todella komeassa harjumaisemassa. Harjulta kun laskeuduttiin alas päästiin näkemään majavien tekeleitä tulvivan puron muodossa. Melko aavemaisen maiseman olivat majavat saaneet aikaiseksi.

...harjumaisemissa.
Etenimme aluksi komeissa harjumaisemissa.
...harjumaisemissa ja välillä...
…harjumaisemissa ja välillä…
...siis majavien mailla.
…siis majavien mailla.

Jatkoimme eteenpäin vehreässä metsässä ja kun ilta alkoi saapua etsimme sopivan telttapaikan. Sitten vain teltta pystyyn ja ruuan laittoon. Olin varannut mukaan pikapolentaa, johon nappasin  mukaan mausteeksi salamia, lihaliemikuution ja jotain epämääräistä mausteseosta kaapista. Ruoka oli sen verran maukasta, mutta simppeliä, että rupesin ihmettelemään, että miksi ihmeessä olen vuosia syönyt kamalan makuisia valmiita retkimuonapusseja!? En kyllä koske niihin enää ikinä…

Teltta saatiin onnistuneesti pystyyn.
Teltta saatiin onnistuneesti pystyyn.

Illallisen jälkeen oli vielä hyvin aikaa tehdä pieni iltakävely, no vajaa tunti siihen meni. Kierrettiin telttapaikkamme vieressä oleva järvi ja päästiin kuulemaan vettä hännällään paukuttavia majavia, eivät kai tykänneet kun saivat seuraa. Myös loppupätkälle sattunut hakkuu-/kulotusaukea oli vaikuttava laskevan auringon kajossa. Miehen korkuiset heinäkasvit ja siellä täällä tököttävät puut tekivät aukeasta itse asiassa aika hienon!

 

 

Illalla...
Illalla…
...on paras...
…on paras…

 

 

 

 

 

 

...tunnelma
…tunnelma

 

 

 

 

 

 

 

Illan rauhaa...kunnes majava alkaa meuhkata ja mäiskiä hännällään vettä...
Illan rauhaa…kunnes majava alkaa meuhkata ja mäiskiä hännällään vettä…

 

Yö meni mukavasti ja aamulla nousimme pirteinä laittamaan aamiaista. Keiteltiin itse tehdystä myslistä puuroa, ja taas ihmettelin, että miksi olen niitä valmispuuroja ostellut… Puuron lisäksi tein aamulatten, josta tulikin jo blogattua aiemmin. Sitten vaan tavarat ja teltta kasaan ja eteenpäin.

Ja sitten...
Ja sitten…
...eteenpäin.
…eteenpäin.

 

 

 

 

 

 

 

 

Maisemat olivat tänäänkin hyvin monimuotoiset. Alkumatkasta kävelimme jo tutun hakkuu-/kulotusaukean poikki ja sen jälkeen jatkoimme vehmaassa metsässä. Pian saavuimme järven rantaan ja erityisen idyllisen hieman ”peikkomaisen” puron rantaan, joka yhdisti kaksi järveä. Teimme jälkimmäisen järven jälkeen pienen ”sisämaalenkin” josta palasimme hiljalleen takaisin edellisen päivän reitillemme. Loppumatka käveltiin samaa reittiä takaisin, mutta ei haitannut yhtään, maisemat olivat todella hienoja!

DSC_0754 DSC_0829

 

 

 

 

 

 

DSC_0783 DSC_0790

 

 

 

 

 

 

DSC_0797 DSC_0808

 

 

 

 

 

 


Hauska piirre retkemme lopetuksessa oli Lulun ja Uunon poikkeava suhtautuminen parkkipaikan ja auton lähestymiseen. Lululla tahti alkoi kiihtyä ja Uunolla hiipua. Auton alkaessa näkyä, Lulu veti niin että meinasi tukehtua ja Uuno hiippaili hiljalleen perässä. Autoonkin Lulu hyppäsi itse heti kun sain oven auki ja Uuno taas maleksi mahdollisimman kaukana autosta. Lulu on hieman hienohelma ja Uuno taas ulkoilmakoira henkeen ja vereen. No eiköhän se Lulukin telttailusta tykkäämään hiljalleen. Loppuun vielä muutama kuva Evon kesäisestä kukkaloistosta…

DSC_0651 DSC_0757

 

 

 

 

 


 

DSC_0694 DSC_0684

 

 

 

 

 

 

 

 


DSC_0607 DSC_0803

Yksi kommentti artikkeliin ”Retkeilemässä Evolla

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s