Kesängin ympäri

Olen päässyt muutamia kertoja viettämään pitkää laskuviikonloppua Ylläkselle ja tykästynyt offarimahdollisuuksiin viereisellä Kesängillä. Kartalta ja Hangaskurun murtsikkaladulta Kesängin pohjoisrinne näyttää oivalliselta laskukohteelta. Sinne vain on sen verran pitkä matka randoilla, että en ole lyhyillä reissuilla malttanut lähteä, kun lähempänäkin on ollut kivaa laskettavaa.

Nyt kun reissu oli todella lyhyt (kaksi yötä, kolme päivää), niin päätin käyttää keskimmäisen päivän Kesängin kiertoon. Päätöstä vahvisti vielä se, että Ylläksen hissit olivat kovan tuulen ja pyryn takia suurimmaksi osaksi kiinni. Metsässä ei myräkkä tuntunut ja lähdin kiertämään Kesänkiä myötäpäivään metsärajan alapuoella liikuskellen. Muutaman kerran käväisin vähän ylempänä, mutta tuuli ja tuisku ajoivat nopeasti takaisin metsän suojaan.

Luntahan nyt oli paljon. Siitä olisi riittänyt hyvin muutama kymmenen senttiä lumettomaan Helsinkiinkin. Olosuhteet oli varsin Nisekomaiset. Pehmeää lunta niin, ettei mäkien jyrkkyys tahtonut riittää ja uutta tuli taivaalta koko ajan. Skinnaaminen umpihangessa oli raskasta. Nyt olisi pitänyt olla alla superleveät puuterisukset. Mun dynastaritkin kantaa suhteellisen hyvin, mutta näillä lumilla olisi ollut käyttöä selvästi leveämmille suksille.

Kierros oli siis tällä kelillä suhteellisen rankka, vaikka pystyin hyödyntämään latuja. Se tosin pidensi skinnausmatkoja.  Viikolla vaivannut nuhatauti ei myöskään auttanut yhtään.

Autoa kun ei ollut niin lähdin liikkeelle jalkaisin Äkäshotellilta, jonne myös vastaavasti palasin. Ovelta ovelle aikaa meni tasan 8 tuntia, skinnailua tuli yhteensä n. 15 km ja laskuja kolme. Olin kuvitellut ehtiväni/jaksavani 4-5 laskua, mutta umpihankiskinnausosion jälkeen ei enää riittänyt puhti kuin yhteen nousuun. Kantavammalla kelillä skinnausmatkaa olisi voinut lyhentää ja olisihan se nopeampaakin ollut. Ja laskujenkin avulla olisi voinut vähän edetä, jos olisi voinut laskea vähän loivemmassakin maastossa. Nyt skinit piti laittaa alle vaikka rinne oli vielä alaspäin viettävä.

IMG_20200201_101250
Äkäshotellilta kävelin teitä pitkin Kesänkijärven suuntaan ja kuljin latua pitkin Tahkokurun laavulle. Tämä oli pisin skinnauspätkä (5,5 km). Latua pitkin oli helppo edetä, mutta kyllähän siihen kuitenkin aikaa meni.
IMG_20200201_105826
Tahkokurulla odotti mukava yllätys eli toisten retkeilijöiden lämmittämä kota. Päätin pitää tässä kohtaa evästauon. Sen jälkeen suuntasin Kesängin pohjoisrinteelle.
IMG_20200201_123519
Pohjoisrinne oli kyllä kiva, mutta metsäinen jyrkkä osuus lyhyt. Puuttomalle/vähäpuustoiselle ei uskaltanut mennä vyöryvaaran takia. Lyhyen laskun jälkeen lähdin skinnaamaan Kesängin itäpuolelle.
IMG_20200201_131604
Itäpuolella pystyi nousemaan vähän ylemmäksi. Heti puurajan tuntumassa kuitenkin lumi muuttui korpuksi, koska kova tuuli oli puhaltanut lumet jonnekin muualle. Täälläkin lasku oli kiva, mutta lyhyt.
IMG_20200201_133320
Niitä harvoja käännöksiä
IMG_20200201_133626
Loivemmalla ei sitten enää päässytkään eteenpäin muutoin kuin skineillä. Tässä kohtaa en jaksanut enää lähteä ylöspäin, joten jatkoin matkaa Kesänkiä kiertävälle ladulle ja sitä pitkin Latvamajalle kahville.
IMG_20200201_151754
Olin jo tuumannut, että skinnailen suoraan Latvamajalta pois, mutta pitihän siitä Kesängin keitaalta vielä nousta Pirunkuru kertaalleen. Varsinkin kun ei tarvinnut umpihangessa skinnata vaan voi nousta valmista latua. Kun aiemmin olen päässyt tältä rinteeltä luisuttelemaan pitkälle Kesänkijärven rantaan, niin nyt ei. Vauhti loppui tyystin hyvissä ajoin ennen rantaa kulkevaa talvipolkua.
IMG_20200201_163734
Illan hämärtyessä latuja pitkin takaisin.

 

 

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s